1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Колко и какви зимни птици има в Германия

Колко и какви зимни птици има в Германия

През 2021 година в инициативата се включиха повече от 236 000 души

И тази година жителите на Германия ще броят зимните птици в техните градини, дворове, както и в градските паркове. Преброяването се провежда за 12-ти път и е по инициатива на природозащитна организация.
 
До 17 януари всеки участник в преброяването може да сподели своите наблюдения на сайта или чрез създадено за целта приложение за мобилни телефони. Събраните данни са ценни за опазването на птиците, тъй като дават информация за състоянието на поголовията в населените места.
През 2021 година в инициативата се включиха повече от 236 000 души, подали сведения за 164 000 градини, балкони и паркове. Най-често срещаната тогава птица беше домашното врабче, а на второ и трето място се наредиха големият синигер и полското врабче.
 
Последните наблюдения на орнитолозите сочат, че тази година в горите на Германия храната за птиците е намаляла. Затова те призовават хората да поставят хранилки в градините и на балконите, което помага и за преброяването, тъй като привлича повече представители на пернатите.
 
Идеята за преброяването е то да се провежда в рамките на един час, като се записват бройките от различните видове, забелязани през тези 60 минути. Така се избягват грешки, ако птиците се върнат след време на същото място.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.