1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Комисии ще обследват сигналите за строежи в миналото върху защитени територии по Черноморието

Комисии ще обследват сигналите за строежи в миналото върху защитени територии по Черноморието

Снимка:

Министър Найденов покани евродепутата от БСП Илияна Йотова да се включи лично

Министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов покани евродепутата от БСП Илияна Йотова да се включи лично, или чрез свои експерти, в работата на комисиите, които ще обследват сигналите за строежи в миналото върху защитени територии по Черноморието.

„Каня г-жа Йотова и представители на БСП също да участват, за да видят какви са ги вършили те в годините назад. Ако са откровени и искрени, да се видят всички тези нарушения, които са довели до това безценната българска природа да бъде преобразувана в урбанизирана територия и да бъде застроена.” Това каза министър Мирослав Найденов, цитиран от Агенция „Фокус".

„Наистина разчитам на представителството лично на г-жа Йотова, която е много активна в последните дни, и очевидно е много заинтересувана. Ако тя е възпрепятствана като евродепутат, то може да изпрати свои експерти. Виждам, че г-жа Кунева и нейната партия също са коментирали казуса; сещайки се, че тя беше също част от управлението на Тройната коалиция, първо – като министър, след това, като еврокомисар – тя също сигурно знае доста за това как са се вършили тези безобразия в годините 2007 – 2008 г. Това, което е правено, трябва да бъде извадено наяве”, каза министър Найденов.

Министърът вече е разговарял с представители на Коалиция „За да остане природа в България” и те са го уверили, че ще изпратят свои представители в комисиите на регионално ниво.

Решението за създаване на подобни комисии в областите Бургас, Варна и Добрич е било взето днес по разпореждане на премиера Бойко Борисов. След срещата на място в Несебър на спорния терен от 29 декара и получените сигнали от граждани, че подобни строежи са извършвани и в съседство и в други райони, които са изглеждали по същия начин, се е провела среща в кабинета на областния управител на Бургас Константин Гребенаров. На срещата са присъствали и кметът на община Бургас Димитър Николов, както и директорите на регионалните служби, които имат отношение към контрола и разрешаването на строежите на българското Черноморие. „Там видяхме терени, които са застроени в миналото, които са в непосредствено съседство до тези 29 декара, и няма как да не са били същите”, коментира Мирослав Найденов.

„Целият квартал „Черно море”, който буквално е непосредствено до дюните, по думите им, е построен върху подобен терен. Разговаряйки с областния управител, той каза, че такива сигнали има и за други региони, затова решихме да бъде създадена тази комисия, която да провери сигналите”, каза министърът.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.