Конфискуваха незаконни ловни трофеи от заведения в Банско

В акцията са участвали представители на Българска Фондация Биоразнообразиие, както и служители на РПУ Банско

Проверка на Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) Благоевград в пет механи в Банско доведе до конфискуване на 2 мечи кожи, 3 препарирани мишелова и 2 малки ястреба, съобщи Българска Фондация Биоразнообразиие (БФБ).

В акцията са участвали представители на фондацията, както и служители на РПУ Банско. Проверката е направена по предварително подадени сигнали, че в тези заведения има незаконни ловни трофеи.

Незаконни трофеи са части или цели екземпляри от защитени биологични видове, притежавани от лица без необходимите документи за законния им произход. В случая с мечките законът е особено строг. Ако се докаже, че притежателите на кожите са убили животните, те подлежат на санкции по Наказателния кодекс - глоба до 10 000 лева и до 5 години ефективна присъда.

Това обаче се доказва трудно, коментират от БФБ. От фондацията обясниха, че най-вероятно на собствениците на механите ще бъде наложена само санкция за притежаване и излагане на незаконните трофеи по Закона за биологичното разнообразие - глоба между 2000 и 3000 лева.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина, за да получавате всеки петък най-важната седмична информация.

За още новини – харесайте страницата ни във FACEBOOK.