1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Консенсусът за ски зона Банско е заложник на държавното бездействие

Консенсусът за ски зона Банско е заложник на държавното бездействие

Природозащитници излизат с конкретно предложение

 

Коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България" излиза с конкретно предложение за намирането на консенсусно решение по въпросите с управлението на ски зона Банско в Национален парк Пирин. Предложението ще бъде представено днес, 7 март в 11 ч на публична среща в Министерство на околната среда и водите на ул. „Мария Луиза“, организирана по искане на министър-председателя Бойко Борисов.

Борисов миналата седмица заяви, че ако не се намери консенсус, ще прекрати концесията за ски зона Банско. До тази ситуация се стигна, след като премиерът бе обвинен, че се готви да вземе решение за изменение на концесионния договор при пълна липса на прозрачност, но с явната цел да узакони всички нарушения на концесионера и да позволи ново разширение на ски зоната за сметка на природата и вековните гори в Национален парк Пирин.

Природозащитниците приветстват възможността за консенсус, но предупреждават, че няма никаква яснота реално по кой точно въпрос се търси консенсус. Малко преди началото на срещата дневен ред не беше предложен. От една страна премиерът и министрите на туризма и на спорта обвързват изменението на концесионния договор с развитието на ски туризма и изграждането на втори лифт, за който няма проект.

От друга страна Българският олимпийски комитет, представители на община Банско и местни бизнесмени като Владимир Каролев настояват за изграждането на нови ски зони в Пирин.

Екоминистърът Ивелина Василева на свой ред настоява за синхронизиране на концесионния договор със законодателството и повишаването на възможностите за контрол върху концесионера.

Ето защо природозащитниците са на мнение, че такива въпроси, касаещи бъдещото на Национален парк Пирин, не могат да бъдат разрешени, преди държавата да извърши пълна ревизия на концесията. До този момент нито една държавна институция не си е свършила работата, за да може обществото и Министерски съвет да разбере как се изпълнява концесионния договор - нито Междуведомствената работна група, която бе създадена от Министерски съвет в края на 2014 г. с цел проверка на концесията, е проверила дали концесионерът изпълнява задълженията си по концесионния договор, нито екоминистерството е изпълнило препоръките на Сметната палата и е предоставило отговор на сигналите за надвишаване на концесионна площ с 650 декара и за драстичните нарушения на екологичното законодателство при изграждането на голяма част от ски-съоръженията и т.н.

Като условие за ефективното провеждане на днешната среща и намирането на консенсус по проблема с концесията за ски зона Банско, още в средата на миналата седмица коалицията „За да остане природа в България“ изпрати искания до компетентните министерства, община Банско и концесионера „Юлен“ да предоставят пред обществото всички документи, които касаят изпълнението на концесията и реалните собственици на офшорките зад концесионера.

Така природозащитниците призовават премиера и министрите му да разберат, че натрупаните проблеми с развитието на ски зона Банско не са резултат от липсата на диалог между природозащитници и инвеститори, а са резултат от бездействието на държавата, допуснала пълното беззаконние в Национален парк Пирин.  

Коалицията „За да остане природа в България“ предлага следния дневен ред за срещата на 7 март:

 

  • Постигане на консенсус относно нуждата от запазване на Национален парк Пирин
  • Постигане на консенсус относно досегашните проблеми с концесията и отговор на въпроса изпълнява ли се концесионният договор за ски зона Банско, или не
  • Обсъждане бъдещата работа на Междуведомствената работна група и на Министерство на околната среда и водите
  • Обсъждане на възможности за решаването на проблемите в ски зона Банско, община Банско и Национален парк Пирин.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.