1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Контрабандата на бездомни кучета от Босна се е превърнала в доходоносен бизнес

Контрабандата на бездомни кучета от Босна се е превърнала в доходоносен бизнес

Те се изнасят под предлог, че ще бъдат осиновени, но вместо в топли домове, обикновено завършват пътуването в лаборатории

Контрабандата на бездомни кучета от Босна и други страни от региона в държави от Западна Европа се е превърнала в доходоносен бизнес, от който се печелят стотици евро, съобщава босненският вестник "Независне новине", цитиран от БТА.

Кучетата се изнасят от Босна под предлог, че ще бъдат осиновени, но вместо в топли домове, обикновено завършват пътуването в лаборатории, или като подвижна мишена при изпробване на оръжия, отбелязва изданието.

Бившата председателка на сдружение "Приятели на животните в Босна" Майда Шабета твърди пред вестника, че тази контрабанда се върши вече две години, но едва сега обществеността узнава за нея. "Вярвайте, никой никога не е получил обратна информация или снимка от европейските страни за това къде са настанени кучетата", казва Шабета.

Тя твърди, че в този бизнес се печели между 100 и 200 евро за куче, а според директора на Ветеринарната станция в Бихач Зекериях Алагич куче, стигнало по този начин в Европа, струва около 200 - 250 евро. "Представете си, ако някой продаде по този начин около 100 кучета. Това не са малко пари", подчертава Алагич.

Председателката на базираното в Загреб сдружение за защита на животните "Футура" Татяна Слатина също твърди, че този вид търговия действително се върши. "Натъпкват кучетата в микробуси и ги откарват. В Германия пристигат страшно много кучета, като че ли там си нямат достатъчно, от Румъния, Сърбия, Черна гора, Босна, Хърватия. Следователно това са страни, в които нещо не функционира както трябва в областта на защитата на животните", коментира Слатина.

Планът на "бизнеса" е следният: в Босна събират животните под предлог, че ще ги дадат за осиновавяне, а после ги предават на контрабандистите, които ги продават в европейските страни. Там ги използват за изпробване на различни оръжия, или за тестове в производството на шампоани или други козметични средства.

Ветеринарните власти в Босна твърдят, че не знаят нищо за тази дейност.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.