1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Концентрацията на CO2 в атмосферата продължава да расте

Концентрацията на CO2 в атмосферата продължава да расте

Човечеството продължава да изпуска вредни емисии, сякаш няма утре

Нивото на въглероден двуокис в атмосферата е продължило да се увеличава през последните месеци въпреки икономическата криза и намаляването на производството в много страни, сочат последните данни, цитирани от "Ройтерс"  посочва dnevnik.bg. Рецесията очевидно не е повлияла на увеличаването.

През първите две седмици на март измерванията на станция "Цепелин" на норвежкия остров Шпицберген в Северния ледовит океан показват, че въглеродният двуокис се е увеличил до 393.71 частици на милион срещу 393.17 за същия период на миналата година. Измерванията се правят през март преди пролетния растеж на растенията, поглъщащи СО2, в Северното полукълбо.

"Ако погледнем данните, които имаме от началото на 80-те години досега, изглежда като че ли увеличаването на CO2 се ускорява", казва Йохан Стрьом от Норвежкия полярен институт. В наблюденията участва и Стокхолмският университет. Нарастването за периода е по-малко от средното за последните години, което е било около 2 частици на милион, но си остава факт, посочва Стрьом. Концентрацията варира значително в зависимост от посоката на арктическите ветрове.

Концентрацията на въглероден двуокис в атмосферата е нараснала с повече от една трета от началото на индустриалната революция през XVIII век. Проучване на седименти в океана край Африка, проведено миналата година, пък показа, че нивото на СО2 в атмосферата е на най-високо ниво от 2.1 млн. години насам. Концентрацията вероятно ще продължи да расте, тъй като всяка молекула въглероден двуокис, изпусната в атмосферата, остава там за много години напред.

По думите на Ким Холмен, директор по изследователската политика в Норвежкия полярен институт, данните сочат, че човечеството "продължава да изпуска вредни емисии, сякаш няма утре".

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.