1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Коралите от Големия бариерен риф се хранят с пластмасови отпадъци

Коралите от Големия бариерен риф се хранят с пластмасови отпадъци

Боклуците вече са широко разпространени из морските екосистеми

Боклукът на едно същество може да бъде обяд друго същество. Така излиза според ново изследване от университета „Джеймс Кук“в Куинсланд, Австралия, пише greentech.bg. То предполага, че някои корали от Големия бариерен риф ядат пластмасови отпадъци. Докато изследователите продължават да изследват влиянието на микропластмасите върху коралите и морското здраве, рифовете вероятно ще продължат да ядат пластмасата и по този начин да почистват бъркотията, която хората създават.

Изследователите са събрали различни склерактиниански (каменисти) корали от Големия бариерен риф и са ги поставили в контейнери, пълни с морска вода, замърсена с микро-частици пластмаса. След две нощи се оказало, че коралите са изяли пластмасата. В действителност пластмасата е била изядена с темп, който само с няколко процента се различава от нормалната скорост, с която коралите ядат морски планктон, се казва в проучването.

„Коралите получават енергия от фотосинтеза чрез симбиозата с водораслите, живеещи в рамките на техните тъкани. Но те се хранят също и с различни други храни, включително и зоопланктон, седименти и други микроскопични организми, които живеят в морската вода“, казва Нора Хал, ръководител на изследването.

Микропластмасите са малки фрагменти от пластмаса, широко разпространени из морските екосистеми, особено в крайбрежните коралови рифове. Изследователите от „Джеймс Кук“ са открили следи от полистирол и полиетилен в рифовете на Големия бариерен риф.

Въпреки широкото разпространение на тези малки пластмасови частици в целия свят тяхното въздействие засега остава слабо разбрано. Следващата стъпка на учените ще е да хвърлят светлина върху това как пластмасата засяга физиологията и здравето на коралите, както и влиянието им върху други морски организми. В това проучване пластмасата е била намерена оплетена в храносмилателните тъкани дълбоко в кораловите полипи, което поражда опасения относно способността на коралите да смилат своята нормална храна.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.