1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Кораловите рифове може да изчезнат до 2050 година

Кораловите рифове може да изчезнат до 2050 година

Климатичните промени вече предизвикаха огромни щети

Кораловите рифове може да изчезнат от дъното на океаните до 2050 година, ако не бъдат предприети действия за прекратяване на дейностите, заплашващи "морската тропическа гора", независимо дали става дума за интензивния риболов или глобалното затопляне, предупреждава публикуван доклад.

Затоплянето на моретата, свързано с климатичните промени, окисляването на океаните, предизвикано от замърсяването с въглероден диоксид, морската навигация, прекомерния риболов, урбанизирането на бреговете, заплашват коралите, от които зависи животът на стотици милиони хора, се казва в доклада.

"Ако ги оставим без контрол, повече от 90 процента от рифовете ще бъдат заплашени до 2030 и почти всички рифове - до 2050 година. "Местният натиск", който тежи върху рифовете, както и интензивният риболов, урбанизацията на бреговете и замърсяването са най-пряката заплаха за коралите, което поставя в пряка опасност в краткосрочен план над 60 процента от тези цветни "гори", пише в доклада, цитиран от БГНЕС.

"Климатичните промени вече предизвикаха огромни щети, повишаването на температурата на водата причини обезцветяване на коралите", се казва още в доклада.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.