1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Котките изместват кучетата като предпочитани домашни любимци

Котките изместват кучетата като предпочитани домашни любимци

Расте броят и на отглежданите от българите екзотични животни

Котките изместват кучетата като предпочитани домашни любимци в последните 2 – 3 години. Расте броят и на отглежданите от българите екзотични животни, предаде агенция “Фокус”. Такива са наблюденията на д-р Николай Скендерски от Ветеринарната лечебница на зоопарк София, според когото видима тенденция на промяна в предпочитанията на българите към домашните им любимци има през последните 2 – 3 години, съобразно новата икономическа обстановка.

 „От няколко години тенденцията е - отглеждането на кучета за домашни любимци намалява и за сметка на това - се увеличават котките. Интересно защо нагласата на стопаните реагира така. Увеличават се екзотичните животни от рода на птиците – породи папагали, например. Това не е случайно, тъй като нещата са свързани с начин на отглеждане, с пространство, с икономическа обосновка и т. н. Изчислено е, че едно голямо куче за целия си живот струва около 10 хиляди лева, ако средно го гледате 10 - 12 години. Все пак - зависи каква е породата – големите породи живеят по-малко, но изискват по-обемни грижи, малките имат по-дълъг виталитет, но пък отнемат по-малко грижи и т. н.”, каза д-р Скендерски.

По думите му друга тенденция е увеличаване на екзотичните животни, рядко подчертана в последните 2-3 години. „Гражданите предпочитат папагали, земноводни или рептили. Има любители на костенурки, змии, морски свинчета, хамстери и т. н., в цялата им гама. Пазарът е пъстър, но големите кучета, които преди се използваха основно за охрана и т. н., сега намаляват”, каза той.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.