1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Козлодуй ще строи инсталация за компостиране на зелени отпадъци

Козлодуй ще строи инсталация за компостиране на зелени отпадъци

Снимка:

Министър Василева посети два обекта, финансирани от ПУДООС

Козлодуй ще участва в новата процедура на Оперативна програма „Околна среда“ за изграждане на инсталации за компостиране и предварително третиране заедно с общините от Регионалното сдружение за управление на отпадъците – Оряхово. Това стана ясно по време на посещението на министъра на околната среда и водите Ивелина Василева в община Козлодуй. Процедурата е с бюджет 169 млн. лв., за който могат да кандидатстват 118 общини. Козлодуй иска да изгради инсталация за компостиране на зелени отпадъци.

Министър Василева посети два обекта, финансирани от Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС ) –  рекултивираното старо депо на Козлодуй на стойност 1, 86 млн. лв. Възстановена е площ от 41  дка, които ще бъдат затревени и залесени със средства от ПУДООС до 2 юни 2018 г.

Министър Василева похвали  общината за добрата работата. „През последните две години сме затворили 56 стари сметища в страната и сме рекултивирали 41“, отбеляза тя. Министърът инспектира още един обект, финансиран от ПУДООС с 2 млн. лв. – колектор на ул. „Георги Димитров“. След изграждането му пътната настилка е напълно възстановена.  Обектът ще бъде въведен в експлоатация на 16 ноември т. г.

През 2014 г. беше успешно изпълнен и проектът за водния цикъл на града, в който бяха вложени 19, 4 млн. лв. по Оперативна програма „Околна среда“. Извършена беше реконструкция на ПСОВ и бяха изградени 10 км канализация и 9, 03 км водопроводи.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.