1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Край пловдивското село Триводици изградиха защитна стена на река Марица

Край пловдивското село Триводици изградиха защитна стена на река Марица

Съоръжението ще пази населеното място от бедствени ситуации и наводниния

Защитна стена на река Марица край пловдивското село Триводици ще пази населеното място от бедствени ситуации и наводниния. Преди повече от 13 години част от селото беше залято от придошлите води на реката и десетки къщи останаха под вода, информира БНТ.

След бедствието през 2005 г., когато Триводици беше наводнено и много семейства загубиха покъщнината си, а мостът на Марица при град Стамболийски беше отнесен на няколко пъти е правено укрепване на брега и защитната дига. През 2012-та година са изградени само 200 метра от защитната стена с евройпески средства. Течението на реката обаче силно се променя и нововъзникналия остров в средата отклонява водите към десния бряг, които започнали да подкопават вече направеното съоръжение. На мястото на брегоукрепването не се изпълнява класическия тип подпорна стена, излята от бетон, а се използва нова технология, по която е е направен и първия участък.

Поредицата от метални клетки се поставя по брега на реката, запълват се с едър камък, технологията е по-евтина и по-ефективна.

Мярката е превантивна и е финансирана чрез целева субсидия през Националната програма за защита при бедствия. Срокът за изпълнение на проекта е до края на месец март. Ще бъдат укрепени 300 метра от брега на Марица.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.