1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Кражбата на хранителни продукти е накарала маймуните да проходят на два крака

Кражбата на хранителни продукти е накарала маймуните да проходят на два крака

Това сочат резултатите от последно изследване на британски учени

Кражбата на хранителни продукти е имала цивилизационен принос и е накарала маймуните да проходят на два крака, така че да се освободят ръцете им, сочат резултатите от последно изследване на британски учени.

Изправената стойка осигурявала на нашите далечни предшественици възможността да заграбят колкото се може повече храна и в същото време да избягат с другите си два крайника. Подобно поведение им е осигурило предимство в период на глад и на ограничени хранителни ресурси.

До тези изводи стигнал екипът на проф. Уилям Макгрю, изучавайки поведението на нашите най-близки роднини в животинския свят – шимпанзетата. Обикновено те ходят на четири крака, но се изправят на два, когато искат да си присвоят храна и да побягнат с нея. При изострената конкуренция това им дава предимство пред другите маймуни, които не могат да бягат изправени.

Екипът на Макгрю предполага, че по подобен начин е еволюирал и хомо сапиенсът. Това го е поставило на съвсем друга писта в развитието. Най-ранният хоминид, който придобил изправена стойка, е бил Australopithecus afarensis. Освобождавайки ръцете си за заграбването на повече храна му е осигурило по-добри шансове за оцеляване, считат учените.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.