1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Кварцът е ключът към разбирането на земетресенията

Кварцът е ключът към разбирането на земетресенията

Откритието може да даде отговор на загадката за формирането и местонахождението на планините, долините и равнините

С подземните натрупвания на кварц по света могат да се обяснят земетресенията, формирането на планините и континенталната тектоника. Това сочат резултатите от изследване на американски и британски специалисти, съобщи Ройтерс. Откритието може да помогне за прогнозирането на земетресения и да даде отговор на загадката за формирането и местонахождението на земетръсните разломи, планините, долините и равнините.

"Въпросът защо планините са се образували там, където са, е стар колкото света", казва геофизикът Антъни Лаури от университета на Юта, един от авторите на проучването, работил съвместно със специалисти от Лондонския университет.

Лаури и колегите са изследвали температурата и гравитацията в западните щати на САЩ със специална апаратура, за да опишат геоложките свойства на земната кора. Те са установили, че в щати като Калифорния, Айдахо, Невада и Юта има натрупвания на кварцови кристали на местата, където се намират планините и линиите на разломите.

С помощта на специална технология, известна като Earthscope, учените са открили, че кварцът е сигнал за слабост в земната кора, в резултат на която може да се случи геоложко събитие като земетресение или вулкан.

С кварца освен това може да се обясни и движението на континентите, известно като континентален дрейф или тектоника на плочите. Например, мощното земетресение в Япония миналата седмица е приближило островната държава с осем фута (1 фут – 30,48 сантиметра) до континенталната част на САЩ. Това е станало в резултат на приплъзването на Азиатската тектонска плоча под Северноамериканската тектонска плоча.

Специалистите откриват връзка между свойствата на кварца и земното движение, обяснявайки, че съдържащата се в него вода се освобождава, когато се загрее под натиск и позволява на скалите да се плъзгат.

Теорията на Лаури и колегите му може да се приложи при оценяването на потенциалния риск от земетресения и тяхната сила, както и за избирането на безопасни места за изграждане на атомни електроцентрали и големи язовири.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.