1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Лебеди и водоплаващи умират в ледената прегръдка на зимата

Лебеди и водоплаващи умират в ледената прегръдка на зимата

Ситуацията е наистина тежка, оплакват се природозащитниците от "Зелени Балкани"

На страшни гледки са били свидетели през изминалите 2-3 седмици природозащитниците от "Зелени Балкани".

Лебеди и всякакви други водоплаващи птици са буквално приклещени в замръзналите водоеми, без да могат да се освободят. Въпреки че това са нормални явления в природата, съдбата на лебедите прикова вниманието и състраданието на много хора. 

Ситуацията е наистина тежка, оплакват се природозащитниците. Продължително ниските температури са изтерзали птиците до крайност. Много от тях са гладували седмици наред заради студовете, дълбоката снежна покривка и замръзващите водоеми, докато накрая лютият студ така е сковал всичко, че буквално е замразявал птиците както са си били във водата, докато нощуват в нея, плувайки. Водата е тяхното "убежище” при нормални условия. Само че условията не са нормални тези дни и изтерзаните от глад птици просто са си умирали в ледената прегръдка. Трупове на лебеди са осеяли ледовете, а много птици просто са залепнали за леда и не са могли да се освободят... 

Десетки хора по крайбрежието на морето са се притекли на помощ на бедстващите лебеди, някои от които дотолкова са били дезориентирани в страданието си, че са отивали буквално пред праговете на къщите на хората. Сигналите за бедстващи лебеди, приютени в кокошкарници, бани, апартаменти, къщи, дворове и обори са завалели към природозащитните организации. Те обаче не могат да смогнат да помогнат на всички птици - и физически, и финансово.

Целия материал четете в рубрика Актуално на портала...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.