"Леденика" ще бъде отворена за безплатни посещения

Инициативата цели да стимулира посетителите да ценят природните забележителности на Врачанския Балкан

По случай Световния ден на туризма - 27 септември община Враца информира, че пещера "Леденика" ще бъде отворена за безплатни посещения на ученици, студенти и пенсионери. Инициативата цели да стимулира посетителите да ценят природните забележителности на Врачанския Балкан и да се порадват на красотата на уникалната пещера.

Спечеленият проект "Развитие на устойчив туризъм в община Враца. Леденика - туризъм без сезони" по Оперативна програма "Регионално развитие" предвижда създаване на развлекателен парк с различни атракции, анимационен модул "Приказна алея" с амфитеатър и развлекателен модул "Мама, татко и ние" със спортни съоръжения за малки и големи. Модерни технологии чрез звукови и светлинни ефекти ще преоткриват красотата на пещерата.

Рехабилитацията на информационния център и обзавеждането на съвременна прожекционна зала ще запознава посетителите със забележителностите на Врачанския Балкан, флората, фауната и културно-историческото наследство на региона.

Предвидени са изграждане на нов водопровод, пречиствателно съоръжение с биологично очистване и последващо използване на водата, обновяване на съществуващия паркинг, удължаване на съществуващата алея за хора с увреждания, оформяне на околни пространства, поставяне на указателни табели и изграждане на две екопътеки с туристически маршрути Горно Озирово - Леденика и Враца - Леденика. До пещерата Леденика ще се стига с атракционно влакче. Проектът ще се реализира в рамките на 2 години.