1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. "Леденика" ще бъде отворена за безплатни посещения

"Леденика" ще бъде отворена за безплатни посещения

Инициативата цели да стимулира посетителите да ценят природните забележителности на Врачанския Балкан

По случай Световния ден на туризма - 27 септември община Враца информира, че пещера "Леденика" ще бъде отворена за безплатни посещения на ученици, студенти и пенсионери. Инициативата цели да стимулира посетителите да ценят природните забележителности на Врачанския Балкан и да се порадват на красотата на уникалната пещера.

Спечеленият проект "Развитие на устойчив туризъм в община Враца. Леденика - туризъм без сезони" по Оперативна програма "Регионално развитие" предвижда създаване на развлекателен парк с различни атракции, анимационен модул "Приказна алея" с амфитеатър и развлекателен модул "Мама, татко и ние" със спортни съоръжения за малки и големи. Модерни технологии чрез звукови и светлинни ефекти ще преоткриват красотата на пещерата.

Рехабилитацията на информационния център и обзавеждането на съвременна прожекционна зала ще запознава посетителите със забележителностите на Врачанския Балкан, флората, фауната и културно-историческото наследство на региона.

Предвидени са изграждане на нов водопровод, пречиствателно съоръжение с биологично очистване и последващо използване на водата, обновяване на съществуващия паркинг, удължаване на съществуващата алея за хора с увреждания, оформяне на околни пространства, поставяне на указателни табели и изграждане на две екопътеки с туристически маршрути Горно Озирово - Леденика и Враца - Леденика. До пещерата Леденика ще се стига с атракционно влакче. Проектът ще се реализира в рамките на 2 години.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.