1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Летището на Сан Франциско забрани пластмасови бутилки

Летището на Сан Франциско забрани пластмасови бутилки

Властите съветват пътниците да си носят собствени бутилки за многократна употреба

На 20 август влиза в сила забрана за продажба на вода в пластмасови бутилки на международното летище на Сан Франциско. Мярката е част от усилията на градската администрация да намали отпадъците и да елиминира употребата на еднократни пластмасови продукти в сгради, които са общинска собственост.

Според новата наредба водата в магазините и заведенията на аерогарата вече трябва да се предлага в алуминиеви кенчета, бутилки от материали, сертифицирани за рециклиране, или стъклени шишета. Забраната за пластмасови опаковки се отнася за всички видове вода - изворна, минерална, газирана и обогатена с електролити, но не засяга безалкохолни напитки с добавени аромати, студени чайове или плодови сокове.

Властите съветват пътниците да си носят собствени бутилки за многократна употреба, които могат да пълнят безплатно на повече от 100 обществено-достъпни чешми, разположени на територията на летището. Като най-добър вариант се очертават рециклируемите алуминиеви бутилки, които могат да се използват многократно.  Друга алтернатива са картонени опаковки, произведени от рециклирана хартия.

Забраната за пластмасови бутилки ще важи и за ВИП-залите на големите авиолинии. В много от тях пътниците от бизнес и първа класа получаваха безплатно вода в такива опаковки, но след 20 август и там ще се предлагат алтернативи. На своя сайт летището се хвали и с чистотата на чешмяната си вода. Тя идва по специален подземен водопровод от язовир в Националния парк Йосемити, на 300 километра източно от Сан Франциско, където се събират водите от снеготопенето в планината Сиера Невада.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.