1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Липсата на достатъчно дъждове поставя под риск зърното в България и Румъния

Липсата на достатъчно дъждове поставя под риск зърното в България и Румъния

Необичайна суша предизвиква тревога на Балканите и заплашва посевите

Необичайна за сезона суша прездизвиква тревога на Балканите, в Източна и в Централна Европа. Сухото време предизвика ограничаване на снабдяването с енегрия в Сърбия, недостиг на питейна вода в Босна, а в България, Румъния, Унгария застрашава посевитe, обобщава АП.

Чешките медии пък писаха, че това е бил най-сухият ноември в страната от 1775 г., когато е започнало отчитането на метеорологичните показатели.

Според експерти и фермери сушата заплашва да намали реколтата от пшеница и ечемик през 2012 г. и да се отрази върху посевите от рапица в Източна и Централна Европа.  Досега най-тежко е засегната Украйна, като прогнозите допускат главният зърнопризводител в Черноморския регион да загуби до 30% от зимното си зърно. Липсата на достатъчно дъждове поставя под риск и посевите в България и Румъния и забавя сеитбата в Полша - четвъртия най-голям производител на пшеница в ЕС.

"Такава суша не е имало от пет години. Това е огромен риск за посевите, особено ако температурите паднат значително през зимата, а няма сняг, който да ги предпазва.

За отглеждащите рапица ситуацията е още по-тежка, като много от тях обмислят да изорат отново полетата и да посеят нещо друго", казва председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Красимир Аврамов, цитиран от Ройтерс.

Сухото време буди тревоги и в Западна Европа, но сеитбата там върви добре и прогнозите са, че зърното ще устои на зимата, като някои дори очакват увеличаване на житната реколта в ЕС за 2012 г.

През последните две седмици нивото на Дунав е необичайно ниско за сезона - около 70 см над кота нула при Лом. То е и най-ниското равнище от 2003 г. насам. Тежката суша по долното течение на Дунав е знак за нуждата от укрепване на речните екосистеми и минимизирането на строителните дейности по речното корито, предупреди преди дни WWF.

Според природозащитна организация строежите намаляват възможностите на екосистемите да противодействат на екстремни ситуации, свързани с климатичните промени. Заради сушата в момента има оголени много участъци, като по този начин редица от островите в реката са достъпни дори и пеша.

През лятото експедиция, организирана от WWF по поречието на Долен Дунав, установи намаляване на популациите на редица птици в района заради липса на място за гнездене. Валежите у нас са под 30% спрямо климатичната норма тази година, а през последните 2-3 месеца не е валяло достатъчно, стана ясно преди седмица. Оценките на НИМХ показват, че тази година като цяло е доста сушава.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.