1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Лицензът на "Шеврон" да прави проучвания за шистов газ в Североизточна България е отнет

Лицензът на "Шеврон" да прави проучвания за шистов газ в Североизточна България е отнет

Мораториумът ще отпадне, когато се примат поправките в Закона за опазване на околната среда и водите

Кабинетът отне издаденото разрешително на американската компания "Шеврон" да прави проучвания за шистов газ в Североизточна България за период от пет години. Това съобщиха от правителствената пресслужба, само ден след като парламентът прие неясен мораториум върху технологията хидравличен удар.

Мораториумът ще отпадне, когато се примат поправките в Закона за опазване на околната среда и водите, които въвеждат изискването на ОВОС за бъдещи изследвания. Мораториумът бе наложен под натиска на масови протести в редица градове. Приетият текст от ГЕРБ, които отменя забраната при въвеждането на ОВОС, обаче разгневи екоактивистите, които заявиха,че продължават с протестите. Следващата им проява е насрочена за сряда и предвижда шествие и митинг в столицата.

Отнемането на лиценза на дъщерното дружество на  американската компания "Шеврон България Експлорейшън" за търсене и проучване на нефт и природен газ в площта "Блок 1 Нови пазар" може да се тълкува като явно намерение на управляващите да се справят с протестите. От друга страна това може да е стъпка към спирането на всякакви други проучвания. Тези предположения обаче се правят с уговорката, че "главата на кабинета" често сменя мнението си по основни въпроси.

Като мотив за решението на правителството за отнемане на лиценза е посочена липсата към момента на достатъчно данни за осигуряване на безопасността за околната среда при използването на метода на хидравлично разбиване при проучването и добива на шистов газ, допълниха от информационната служба.

"Шеврон"  получи разрешение за провеждане на проучвания на 16 юни 2011 г. след конкурс.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.