1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Лобисти в ЕС възнамеряват да сложат край на производството на розово масло от естествени цветове

Лобисти в ЕС възнамеряват да сложат край на производството на розово масло от естествени цветове

Страната ни е водещ производител

Лобисти в ЕС възнамеряват да сложат край на производството на розово масло от естествени цветове и да го заменят с химически еквиваленти. Ако идеята им постигне успех, то нейна най-голяма жертва ще е България. Страната ни е водещ производител в света на розово масло, което се използва основно в парфюмерийната индустрия.

Една от щетите за ЕС и света, за които никой на този етап не се сеща, е и че производството на розово масло от български рози е сред главните стратегии за намаляване на световния наркотрафик. От 2004 година български рози се садят в Афганистан – главния производител на опиум и хероин, пише "24 часа".

По идея на тогавашния министър на външните работи Соломон Паси и със съдействието на германската НПО “Помощ срещу световния глад” светът се опитва да помогне на афганистанските селяни да заменят опиумния мак по полетата си с български маслодайни рози. Идеята си Соломон Паси прокарва в качеството си на председател на ОССЕ.

„ЕС би трябвало да подкрепи България в борбата й с наркопроизводството и трафика в света и да обедини днес усилията си с тези на ОССЕ и заедно да надградят идеята на българското председателство от 2004 г.”, смята Паси.

През годината, в която председателства ОССЕ, бившият външен министър посещава Афганистан и предлага на президента Хамид Карзай афганистанците да започнат производство на розово масло. За целта те трябва да изкоренят опиумните си полета и да ги засадят с български рози.

"Бях чул преди това, че почвата в Афганистан е сходна с българската", спомня си политикът. На Карзай идеята му харесала и сметнал, че това ще е добър ход срещу наркотрафика. Първите резултати от този експеримент се демонстрират на панаира "Зелена седмица" в Берлин през 2011 година. Това е най-голямото в света изложение за хранителни, земеделски и градинарски продукти.

Близо 120 бивши производители на опиум вече няколко години продават на световния пазар розово масло от собствените си ниви. Те живеят в провинция Нангархар – първата, в която идва на помощ българската роза. Ухаещите на цветовете й вода и масло се търсят като топъл хляб в Арабския свят. Там розовият аромат е задължителен не само за парфюмите, а и в много ястия, напитки, лекарства, а на погребенията опечалените го разпръскват във въздуха. Мюсюлманите казват, че розата е родена от сълзите на Пророка и затова я тачат много.

Освен богоугодна тя е и изгодна. Килограм розово масло струва 4500 евро, стига да е от истински цветове. Въпреки това розата все още не може да се конкурира изцяло с опиумния мак. Тя носи повече пари от който и да е друг плод или цвят, но с макове за наркотици все още се изкарват двойно повече пари. "Производството н аопиум обаче е нелегално навсякъде, също и в Афганистан. Така че високата му цена е свързана и с висок риск", казват експерти.

Въпреки това Афганистан продължава да е световен първенец по производство на хероин. Основният проблем е, че държавнат а власт не се разпростира далеч извън столицата Кабул. А без държавна намеса и последователно унищожаване на опиумните полета, никакво количество рози не може да победи опиума. "Българската роза не е ултимативното решение на наркопроблема, идващ от Афганистан. Но тя е някакво решение. Ултимативно така или иначе не съществува", споделя Норберт Бауер от германската НПО „Помощ срещу световния глад”.

Всъщност човечеството започва да гледа маслодайни рози още преди хилядолетия именно в афганистанските земи. Те биват пренесени на Запад до България и Турция, а сега отново се завръщат у дома си, казват местните фермери.

Розата обаче иска много и дълги грижи. Едва 6 годин и след пренасянето на българския дар в Нангахар местните земеделци, осмелили се да изпробват новия бизнес, имат сериозна реколта. През 2010 година Афганистан произвежда 20 килограма розово масло. Световното годишно производство възлиза на 4000 кг.

В момента в Афганистан с български рози прехраната си изкарват 5000 души и 720 семейства. Те не печелят лошо. И всички са бивши производители на опиум. Без българската роза хероинът по света би бил двойно повече, твърдят афганистанците.

Соломон Паси: С нея ни познават дори в Китай

За първи път с производството н а розово масло се запознах по-отблизо през 2000 г. Тогава бях на посещение в Китай и там ми казаха, че ни познават с българската роза, виното и киселото мляко.

Когато се прибрах в България, българските производители обаче ми казаха, че предпочитат да садят лавандула, защото от нея се печели повече. Но мен в Китай не ме питаха за лавандула, а за рози, разказва бившият външен министър. Според него розата може да е запазена марка на България, така както това е киселото мляко в Япония. В цялата страна има десетки фирми за млечни продукти, носещи името България, защо това да го няма и другаде, пита той.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.