1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Лодка от пластмасови бутилки обикаля около Тайван

Лодка от пластмасови бутилки обикаля около Тайван

Плавателният съд има за цел да засили вниманието върху проблемите по опазването на морската среда

Лодка, изградена изцяло от стари пластмасови бутилки и рециклирани материали, отплава на образователна обиколка около Тайван, за да засили вниманието върху проблемите по опазването на морската среда. Тримаранът  носи името Polli Boat, дълъг е 7 метра и има плаващ понтон от 804 пластмасови блокчета, чиято шестоъгълна форма им позволява да се прилепват един към друг. За платна на еколодката служат стари рекламни билбордове.

"Концепцията на Polli-Boat e да се оползотвори на 100% боклука", заяви Артър Хуанг, основател и директор на компанията, построила плавателния съд. Той се задвижва само с обновяеми източници на енергия – вятър и шест модула слънчеви панели. Всеки от тях генерира електроенергия от 72 вата, която захранва електродвигателите при безветрие.

Инициативата е спонсорирана от телевизионния канал National Geographic. В екоконкурса за най-иновативен плавателен съд в Тайван се включиха 200 други проекта. Една от лодките, например, представлявала плуващ град, за да напомня за повишаващите се нива на моретата.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.