1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Ловният сезон в Бургаско ще се открие на 13 август

Ловният сезон в Бургаско ще се открие на 13 август

Ловно-рибарското сдружение "Лебед” е едно от малкото в страната, в което има свободни места

Бургаското ловно-рибарско сдружение "Лебед” е едно от малкото в страната, в което има свободни места. Това съобщи секретарят на сдружението Невен Каравасилев, цитиран от радио „Фокус”.

"Доста са кандидатите да станат негови членове. Тази година провеждаме курс за млади ловци. Първият етап от курса мина. Минаха и първите теоретични изпити. 90 души са кандидатите тази година. Предстоят им практическите изпити, които са свързани с употребата на оръжие и стрелби по летящи цели”, каза Каравасилев.

Тези изпити ще се проведат от 11 до 14 юли на стрелбищния комплекс в Маринка. Приемът на ловците ще става в зависимост от това кой от тях е издържал изпита и от свободните места в бургаското ловно сдружение.

„Ние сме едно от малкото сдружения в страната, където има свободни места. Миналата година бяхме заявили в Изпълнителната агенция по горите 100 свободни места, тъй като има и текучество. Всяка година хората, навършили 65 години, не заемат ловна площ според закона. Други пък по естествен път отпадат, така че винаги има сводни места” посочи Каравасилев.

Вчера в бургаското сдружение са получени 525 яребици от кекличевото стопанство в Сливен, които са на 45 дни. Предстои те да бъдат доотгледани и напролет да бъдат разселени. На 13 юли ще пристигнат 1250 фазана и с тях ще се процедира по същият начин. Голямата дата, която очакват ловците, е 13 август, когато ще се открие ловният сезон. Ако все още има забрана за лов заради шапа, сезонът ще бъде на север от Бургас. В момента ловците ловуват индивидуално на хишници.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.