1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Ловци от Бургаско излязоха на протест

Ловци от Бургаско излязоха на протест

В момента е забранен ловът на водоплаващи

Ловци от различни сдружения в Бургас, Айтос, Поморие, Несебър и Карнобат протестираха срещу забраната за лов и предприетите мерки за ограничаване на шап, предаде Агенция "Фокус". Авджиите, които преди около две седмици настояваха за същото, мислят, че исканията им не са чути.

По думите на Божидар Николов, член на ловно-рибарско сдружение „Поморие”, трябва да се премахне забраната за лова и да се вземат адекватни мерки за ограничаването на заразата от шап, защото вече има трето огнище - това в село Граматиково.

„В момента е забранен ловът на водоплаващи, ние претърпяхме загуби, защото не можем да го практикуваме, но през февруари остава ловът на гривек и бекас и съответно, най-важното, хищник, защото ловните сдружения разселват. Вчера по информация на горското са подготвени 4000 птици за разселване, по 25 лева за една птица, т.е около 100 хил. лева само в Бургаска област. Цялата загуба, ако ние не започнем да премахваме хищника, след разселване на птиците ще е около 140 хил. лева за нас. Отделно от това, което ние сме платили за 2011 г. - 110 лв. членски внос на човек”, каза Николов.

В Бургаско има около 30 000 ловци и въз основа на тях и платеният членски внос загубите възлизат на 3 300 000 лв., поясни ще Николов. Ловците предадоха своите искания на директора на РВМС д-р Димитър Германов, адресирани до министъра на земеделието и храните, директорът на НВМС, президента, министър-председателя, европейската комисия.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.