1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Малките ферми са по-добри за биологичното разнообразие

Малките ферми са по-добри за биологичното разнообразие

Заключението е на учени от университета в германския град Гьотинген

Не биологичното селско стопанство помага за по-голямо разнообразие от растителни и животински видове, а малките ферми. До този извод стигат учени от университета в германския град Гьотинген.
 
Основната теза на учените е, че една мозайка от естествени местообитания и малки по площ ферми, отглеждащи различни култури, допринася много повече за биологичното разнообразие, независимо дали стопанството работи по конвенционален начин, или по биостандартите.
"Сертификат за екологична продукция се издава при липсата на синтетични препарати за растителна защита. Това води до малки предимства за биоразнообразието, но в същото време до големи загуби на реколта", пишат учените в своя доклад.
Известно е, че биофермите отглеждат една трета повече видове на своята площ, но не постигат същото ниво на добиви, както едно конвенционално стопанство.
 
Друг проблем на биофермерството са разрешените пестициди. В лозарството и овощарството редовно се пръска с препарати, съдържащи мед, която се натрупва в почвата. Освен това биологичното земеделие става все по-мащабно, а стопанствата разполагат с приблизително същите земи, както и обикновените. Зеленчуците масово се отглеждат в оранжерии, като най-драстичните примери са в Испания, където цели региони са покрити със стъкло и фолио.
 
Затова учените препоръчват да се премине към по-малки ферми, които обработват малки ниви с разнообразни култури. По този начин се осигурява повече храна за насекоми, птици и други животни.
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.