1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Мария Габриел: Стратегията на ЕС за региона на Африканския рог трябва да се отличава с прагматизъм

Мария Габриел: Стратегията на ЕС за региона на Африканския рог трябва да се отличава с прагматизъм

Снимка:

Международната помощ е необходимо да подпомага осигуряването на мир и политическа стабилност

На първата за 2013 г. пленарна сесия на ЕП в Страсбург депутатите гласуваха доклада на Charles Tannock относно Стратегията на ЕС за региона на Африканския рог, който призовава за пълно прилагане на стратегическата рамка на ЕС за региона: изграждане на демократични политически структури, съвместна работа за разрешаване на конфликти, подкрепа за усилията за стимулиране на икономически растеж и намаляване на бедността; подкрепа за регионалното политическо и икономическо сътрудничество и пр. 

Българският евродепутат Мария Габриел от групата на ГЕРБ/ЕНП гласува в подкрепа на доклада с мотив, че стратегията на ЕС за региона на Африканския рог трябва да се отличава със своя прагматизъм и своето значение. В писмено обяснение на вота си тя подчерта, че приоритетите трябва да се фокусират на 3 нива: национално, регионално и международно ниво.

Според Габриел е нужно местните власти да подкрепят и насърчават развитието на няколко ключови области - стабилните и демократично избрани институции, селското стопанство и младежите. Тя наблегна и на централните въпроси като сигурността, здравето и образованието, които също не трябва да се пренебрегват.

На регионално ниво евродепутатът препоръча партньорите да се съсредоточат върху по-добрата координация и прилагането на силни и ясно разграничени политически решения и отговорности.

„На ниво Европейски съюз трябва да продължим да оказваме подкрепа на страните от региона на Африканския рог в усилията им за извършване на демократичен преход, в разрешаването на конфликти и установяване на мир, както и постигане на икономически растеж. Функцията на специалния представител на ЕС за региона на Африканския рог трябва да отговори на очакванията. Международната помощ е необходимо да даде приоритет на конкретни действия, насочени към осигуряване на мир и политическа стабилност, икономическо развитие и спазването на човешките права”, подчерта в заключение Мария Габриел.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.