1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Мария Неделчева: Ситуацията в Нигерия е реална заплаха за целия регион

Мария Неделчева: Ситуацията в Нигерия е реална заплаха за целия регион

Снимка:

Нужно е предоставянето на конкретна помощ за умиротворяването, стабилизацията и преструктурирането на страната

Положението в Нигерия беше във фокуса на 23-та сесия на Съвместната парламентарна асамблея АКТБ-ЕС, която се проведе в гр. Хорсенс (Дания). Припомняме, че преди два месеца Европейският парламент гласува резолюция, с която призова нигерийското правителство да сложи край на насилието и да гарантира зачитането на човешките права.

В дебата между страните-партньори в Асамблеята участва българският евродепутат Мария Неделчева (ЕНП/ГЕРБ), която има преки наблюдения върху тревожната ситуация като ръководител на наблюдателната мисия на ЕП на президентските избори в Нигерия през миналата година.

„Тази страна е истинска бомба със закъснител, където могат да се идентифицират всички елементи на гражданската война и хаоса”, алармира г-жа Неделчева и очерта характеристиките, върху които е нужен задълбочен анализ за справяне с кризата. 

”Първо, ние имаме работа с най-населената страна в Африка, в която 70% от жителите живеят под линията на бедността, а 35% живеят в крайна бедност. Това се случва въпреки факта, че Нигерия е изключително богата на природни ресурси и че доходът от петрол е наистина висок. Справянето с причините за бедността и особено на безработните младежи, значително ще допринесе за ликвидиране на терористичните явления.”, заяви българският евродепутат.

На следващо място стои въпросът за етническата разпокъсаност и религиозните различия, които са самата основа на политическата мобилизация, противопоставяща Севера и Юга. Мария Неделчева посочи, че това усещане се е превърнало в искане за самоличност, заедно с радикализацията на религиозния фундаментализъм, чийто основен актьор в региона е терористичната организация "Боко Харам", а петролният бум на юг по-скоро е изострил бедността, корупцията, организираната престъпност и правото на най-силните.

”Крайно време е международната общност, особено ЕС, Организацията на обединените нации, Африканският съюз и Икономическата общност на западноафриканските държави да се ангажират с предоставянето на конкретна помощ за умиротворяването, стабилизацията и преструктурирането на страната. Освен това, ние трябва да стигнем до очевидното заключение, че заплахите в Нигерия не спират при нейните граници, а са реална заплаха за целия регион, който вече е отслабен”, подчерта г-жа Неделчева и призова за използване на метода на предотвратяването.

Тя припомни, че изпратената в Нигерия мисия за наблюдение на изборите даде препоръки, но проследяването на тяхното изпълнение остава неизвестно. „Изпълнението на някои от тези препоръки може да се превърне в конкретни решения за борба срещу корупцията, социалното изключване, следователно и тероризма, трафика на малки оръжия и безнаказаността”, заключи Мария Неделчева.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.