1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Мъртви животни бяха открити в района на разлива на петролни продукти до Бургас

Мъртви животни бяха открити в района на разлива на петролни продукти до Бургас

Снимка:

Съществува вероятност замърсените с бензин води да са навлезли в западните части на защитена местност Вая

Нощна чапла и множество риби и земноводни, включително и защитеният вид жаба сирийска чесновница, са сред жертвите на разлива на бензин в непосредствена близост до защитена местност „Вая“.

Територията около разлива е една от най-богатите на птици влажни зони в България и е ключово място за хранене на гнездящите в защитената местност сиви и ръждиви чапли и особено на нощните, които тази година са над 90 двойки. В прилежащите тръстикови масиви се храни и големият воден бик, който също гнезди в защитената местност.

Съществува вероятност замърсените с бензин води да са навлезли в западните части на защитена местност Вая и да са нанесли щети на обитателите на защитената местност и техните местообитания.

Българско дружество за защита на птиците (БДЗП) и Българска фондация „Биоразнообразие“ ще продължат да следят състоянието на езерото Вая и още в следващите дни ще организират специална проверка в района на защитената местност, за да установят има ли други пострадали видове и техни местообитания. БДЗП има готовност да приведе плана за спасяване на бедстващи птици, разработен в рамките на проект „Живот за Бургаските езера“, финансиран по програма LIFE на ЕК. В случай, че се намерят птици, чиито оперение е замърсено с петролни продукти, те ще бъдат настанени за първа помощ в специално изградените за целта волиери в Природозащитен център  „Пода“.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.