1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Мед и пчелни продукти в 100 % биоразградими опаковки

Мед и пчелни продукти в 100 % биоразградими опаковки

Разграждат се за 90 дни

Мед и пчелни продукти, опаковани в 100 % биоразградими опаковки, вече се продават на българския пазар. Това каза на пресконференция Весела Ангелова, изпълнителен директор на фондация „Синя птица”, съобщава Фокус. По думите на Ангелова тези опаковки са резултат от проекта „Въвеждане на биоразградима опаковка в производството на медени продукти”. Общият бюджет на продукта е над 157 хиляди щатски долара, като 50 000 долара са осигурени от програма за малки проекти в Глобалния екологичен фонд.

В основата на този проект е материалът ековио (acovio), който се образува от 45 % царевично нишесте и млечна киселина, като успява да се разгради почти напълно, а след необходимата обработка може да се превърне дори в тор. Ековио се разгражда за 90 дни, поставен в компостна среда.

Първото количество от този материал е било един тон и е внесено в България през 2007 година. До момента от ековио се произвеждат само опаковки за малки пакетчета мед, но материалът е подходящ за всякакви други дребни продукти като дъвки, например.

Според участниците в пресконференцията този нов вид биоразградима опаковка е малко по-скъпа от традиционните. Именно за това тя до момента е подходяща за производството на опаковки за дребни продукти, което ще оскъпи производството с една втора стотинка, а за потребителите поскъпването на продукта ще е една стотинка.

На пресконференцията стана ясно още, че тези биоразградими продукти, както и биохраните се продават въпреки по-скъпите им цени и въпреки финансовата криза.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.