1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Мексиканският залив никога няма да стане чист

Мексиканският залив никога няма да стане чист

Eкип от университета на Орегон отчете тревожни нива на полицикличните ароматни хидрокарбони в района

Токсични химикали в достатъчно високи нива, за да унищожат морските животни, са достигнали на голяма дълбочина във водите на Мексиканския залив скоро след като в него се изляха огромни количества петрол, предаде Ройтерс, позовавайки се на резултатите от американско изследване.

Мексиканският залив стана жертва на екологична катастрофа, след като на 20 април тази година избухна взрив на петролната платформа "Дийпуотър хърайзън" на компания "Бритиш петролиъм", припомня агенцията.

През май авторите на настоящето проучване са открили токсични химикали на дълбочина 3300 фута (1 фут – 30,48 сантиметра) и на разстояние до осем мили (1 миля – 1,609 километра).

Химикалите, известни като полициклични ароматни хидрокарбони (ПАХ), в големи концентрации могат да убият незабавно животните, а с течение на времето могат да предизвикат рак, обясняват авторите на изследването от университета на Тексас, университета на Южен Мисисипи и Космическия център "Стенис".

Тези химикали особено много тревожат учените, тъй като не е известно колко са трайни те във вода или колко време ще им трябва, за да се разтворят.

През септември екип от университета на Орегон отчете тревожни нива на полицикличните ароматни хидрокарбони в района – 40 пъти по-високи, отколкото преди разлива.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.