1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Месото е най-вредно за околната среда, сочи шведски наръчник за хранене

Месото е най-вредно за околната среда, сочи шведски наръчник за хранене

Препоръчват се сезонните плодове и зеленчуци

Шведските власти насърчават гражданите да намалят консумацията на месо и ориз, които отделят най-много парникови газове, съобщи Евроактив. Препоръките са публикувани в първия европейски наръчник за природосъобразно хранене, изпратен за оценка в другите страни от ЕС.

Месните продукти – телешко, агнешко, свинско и пилешко – оказват най-сериозно влияние върху околната среда, се казва в насоките, подготвени от Шведската национална администрация по храните и държавната Агенция за опазване на околната среда.

Според шведските власти консумацията на месо в страната е нарастнала с 10 килограма на човек през последните 10 години, достигайки 65 кг. годишно. Същевременно данните на Световната банка сочат, че хранителното потребление ще се увеличи с 50% до 2050 г., като търсенето на месо ще скочи с 85%. Това се дължи основно на забогатяването на развиващите се икономики като Китай и Индия, смятат от Световната банка.

Затова наръчникът, озаглавен ''Природосъобразен избор на храна'', препоръчва консумацията на по-малко месо в ограничени количества. За сметка на това, според шведските власти, гражданите трябва да увеличат вегетарианските продукти в менюто си, които оставят по-малък отпечатък върху околната среда.

Документът изрежда списък от продуктите с най-негативно влияние върху природата. Пример за такава храна е телешкото, един килограм от което допринася за отделянето на 15-25 кг. парникови емисии, пише в наръчника. Това се дължи на организма на кравите, който отделя голямо количество вредни газове.

Като алтернатива на консумацията на месни продукти наръчникът препоръчва сезонните плодове и зеленчуци, които са полезни както за околната среда, така и здравето. Сред продукти, които трябва да се избягват, са мазнините, бутилираната минерална вода, палмовото и соево олио и ориза.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.