1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Местен референдум за шистовия газ ще се проведе в Румъния

Местен референдум за шистовия газ ще се проведе в Румъния

В началото на октомври американската компания "Шеврон" получи разрешително за строеж

Местните съветници в румънската община Пунджещ решиха в четвъртък единодушно на 24 ноември да бъде организиран референдум за допитване до населението относно експлоатацията на шистов газ от американската компания "Шеврон", предаде агенция "Аджерпрес", цитирана от БТА.

Всички местни съветници в Пунджещ, окръг Васлуй (Североизточна Румъния) гласуваха решение за забрана на проучването и експлоатацията на шистов газ на територията на общината.

В село Силиштя в община Пунджещ продължават протестите на местни жители срещу експлоатацията на шистов газ. Протестите започнаха в понеделник, като в сряда се стигна до сблъсъци между демонстрантите и силите на реда. В четвъртък сутринта частите на жандармерията и полицията, както и техниката на "Шеврон" напуснаха мястото на протеста.

Представители на американската компания обявиха, че временно прекратяват дейността по проучване за шистов газ в Силиштя след протестите през последните дни, допълва агенция Медиафакс. Според прессъобщение, изпратено до медиите от "Шеврон", приоритет на компанията е да развива дейност "по сигурен и отговорен начин спрямо околната среда". "Шеврон" подчертава отново ангажимента си да има конструктивни и позитивни отношения с общностите, в които развива дейност, се посочва в съобщението.

Над 100 души от Силиштя протестираха и в четвъртък в периметъра, където компанията трябва да инсталира първата сонда за проучване за шистов газ. В началото на октомври компанията получи разрешително за строеж.

Първата сонда на "Шеврон" трябва да бъде разположена на 650 метра от селището Силиштя и на 950 м от село Пунджещ, извън населено място. От компанията увериха, че няма да използват естествените водоизточници в процеса и че на повърхността на съответната инсталация ще бъде монтирана геомембрана, която ще предпазва почвата.

От основната опозиционна партия - Демократично-либералната, поискаха оставката на министъра на околната среда Рована Плумб заради "катастрофалния" начин, по който действа по въпроса за шистовия газ, съобщи Медиафакс.

Лидерът на Социалдемократическата партия Виктор Понта беше против експлоатацията на шистов газ, когато беше в опозиция, но след като дойде на власт през май 2012 г. промени позицията си и разреши проучванията.

Американската компания "Шеврон" разполага с още три сертификата в окръг Васлуй за проучване за шистов газ, които са в различна фаза на получени разрешителни. Шеврон има права за проучвания и в три периметъра в окръг Констанца - Вама Веке, Адамклиси и Костинещ, както и в окръг Бърлад, Източна Румъния.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.