1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Методите за добив на шистов газ в Полша са спорни

Методите за добив на шистов газ в Полша са спорни

Немалко експерти предупреждават за опасността подземните води да бъдат замърсени от химикалите

Полша е страната, която разполага с може би най-големите запаси от шистов газ в Европа. На тях се гледа като на печатница за пари, бизнесът с доставките на газ е много примамлив. Методите на добив обаче са доста спорни, съобщава Дойче веле.

Кашуби определено не е най-известната област в Полша, нито е най-гъсто населената. Село Мишево, със своите 290 жители, също е било доскоро част от характерната за района селска идилия, но от няколко дни насам от спокойствието няма и следа: навсякъде е пълно с багери, които подготвят площадката за първите сондажи. Калифорнийската фирма "BNK Petrolium" търси край Мишево шистов газ.

Никакви проблеми няма, казва мъж, на чието яке с големи букви пише "Защита на околната среда". Грижите на местните хора са необосновани - твърди той, като не крие, че някои от селяните са протестирали срещу проекта, но това се дължало на недостатъчното познаване на нещата. От "ВNK Petrolium" са организирали специална информационна вечер, на която обяснили как е помислено за всичко и са взети всички мерки замърсената вода да не достигне до почвата.

В Мишево са и двама инженери от калифорнийската фирма, които уверяват, че цялата акция е напълно съобразена с изискванията за опазване на околната среда. Те обаче не правят изявления пред медиите - било фирмена политика.

Сондажите са съпроводени с рискове

Въпреки всички уверения хората от района са доста разколебани. Виолета Засада, която живее на 300 метра от сондажната платформа, казва, че е посетила информационната вечер, целта на която била да бъдат успокоени хората. Но както казал един от местните жители - сондажите са съпроводени с рискове, което признали и от фирмата, заета да извърши проучванията. "Купили сме си тук земя и се занимаваме с екологично земеделие. Имаме собствен кладенец за водата и е разбираемо да сме загрижени", казва Виолета Засада.

Целия материал четете в рубрика Актуално на портала...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.