1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Между 190 и 250 тона плодове и зеленчуци у нас месечно се изхвърлят

Между 190 и 250 тона плодове и зеленчуци у нас месечно се изхвърлят

Едуард Стойчев: Търговците залагат на високи печалби за сметка на нисък оборот

Служители на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата са направили проучване, според което между 190 и 250 тона плодове и зеленчуци месечно се изхвърлят. Това съобщи в сутрешния блок на ТВ България он Ер председателят на комисията Едуард Стойчев, който подчерта, че това са данни от най-голямото тържище у нас в София и от няколко по-малки в страната.

Ако добавим и останалите видове храни, които заминават на боклука, и в България наблюдаваме тенденция за огромно разхищение на продукти. Това са и много големи загуби, които се плащат отново от българския потребител, тъй като те се калкулират в цените на здравата продукция, допълни Едуард Стойчев. По този начин самите търговци изкуствено задържат на високи цени определени стоки. Така вместо да се реализират големи обороти при ниски надценки, търговците залагат на високи печалби за сметка на нисък оборот.

У нас се наблюдава и много интересно поведение на пазара като цяло, каза още Едуард Стойчев. За разлика от световните цени на храните, които за 2012 година са поевтинели със 7 процента, у нас те са поскъпнали с толкова. Като пример той даде цената на брашното, която въпреки вялата търговия със зърно на стабилни цени, у нас непрекъснато върви нагоре с по 2-3 стотинки на седмица.

Според Едуард Стойчев - фиксирането на цените на определени хранителни продукти в големите магазини е било от полза само за социално слабите потребители, а е нанесло определени загуби за производителите. След изтичането на тримесечния мораториум почти всички производители и търговци са подали заявления за повишаване на цените на съответните продукти, допълни Стойчев. Той прогнозира още, че и през 2013 година у нас ще наблюдаваме един спокоен пазар на хранителните продукти, комбиниран с ниско потребление.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.