1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Международна изложба на елитни гълъби в Търговище

Международна изложба на елитни гълъби в Търговище

Над 1100 е общият брой на участващите птици

Днес в Търговище започва приемането и оценката на птиците, които ще участват в голямата международна изложба на гълъби и екзотични птици, организирана от Съюза на гълъбовъдите и природолюбителите в България.

Първите птици вече пристигат в залите на художествена галерия "Никола Маринов". В петък, 25 март, гражданите ще могат да разгледат изложбата. От 16.30 часа в зала 28 на Община Търговище е срещата на организаторите от Съюза на гълъбовъдите и природолюбителите и международните гости с кмета д-р Красимир Мирев.

В събота, 26 март, от 9 часа е официалното откриване на експозицията пред залите на галерията, в парк "Борово око". Предвижда се и базар на птици и дребни домашни любимци.

Очакват се участници от Унгария, Румъния, Сърбия, Хърватска, Босна и Херцеговина, Чехия. Над 76 породи гълъби ще покажат в Търговище 135 български изложители, а общият брой на участващите български гълъби ще достигне 899. Изложителите от Сърбия са 10 – ще покажат 64 гълъба от 9 породи. Румънските участници са 14 и ще експонират над 80 гълъба. 50 елитни птици ще представят унгарските гълъбовъди. Над 1100 е общият брой на участващите птици.

„Елитни гълъби с пръстени, отговарящи на стандарта ще се борят за премии. Ще има и три вида гълъби, които не са представяни досега. Искаме да ги покажем на чужденците, за да може като им направим стандарта да са познати. Има списък на Европейските породи, в който са включени 14 български, искаме да добавим още 16”– коментира Стоян Колев - председател на Съюза на гълъбовъдите и природолюбителите в България и добави - „Търговищкият гълъб е вътре в този списък, там са Шуменския, Русенския и Варненския също.”

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.