1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Международния ден на влажните зони отбелязаха в Поморие

Международния ден на влажните зони отбелязаха в Поморие

Мероприятието е организирано от сдружение „Зелени Балкани" по повод Денят на влажните

Презентация за влажните зони от международно значение в България представиха в Посетителския център на Поморийско езеро. Организатор бе сдружение „Зелени Балкани" по повод Денят на влажните зони, който се проведе на 02.02.2011 гсъобщава Дарик Радио.

На 2 февруари преди 40 години е създадена Рамсарската Конвенция за опазване на влажните зони с международно значение. Ето защо на тази дата всяка година усилията на природозащитниците се обединяват за привличане на общественото внимание към значението и проблемите на влажните зони – реки, езера, блата, морско крайбрежие и пр.

Сред мероприятията бяха още, излъчване на филм на Директората на Рамсарската Конвенция по случай тазгодишния юбилей /40 години от създаването на Конвенцията/. Представено бе и новото образователно интерактивно табло, чрез което посетителите ще могат сами да се запознават с интересните факти за Поморийско езеро, което е едно от 10 Рамсарски места в България.

Интерактивното таблото, както и голяма част от оборудването на Посетителския център са финансирани по проект на Зелени Балкани към Оперативна програма „Околна среда 2007-2013", финансирана от Европейския фонд за регионално развитие на Европейския съюз и държавния бюджет на Република България.

Във връзка с Деня на влажните зони подобно мероприятие беше организирано и в Пловдив, където на брега на р. Марица, която е един от най-важните биокоридори и влажни зони във вътрешността на страната, се проведе традиционната информационна кампания. Всички заинтересовани граждани получиха информация за значението на влажните зони и имаха възможност да наблюдават през зрителни тръби богатото биоразнообразие в коритото на реката.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.