1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Международният ден на биологичното разнообразие 22 май в Стара Загора ще бъде отбелязан край езерото „Загорка”

Международният ден на биологичното разнообразие 22 май в Стара Загора ще бъде отбелязан край езерото „Загорка”

Инициативата през 2016 г. ще протече под мотото „Биологично разнообразие в подкрепа на хората и техния поминък”

По повод Международния ден на биологичното разнообразие - 22 май, Регионалната инспекция по околната среда и водите в Стара Загора и Спасителният център за диви животни на сдружение „Зелени Балкани” организират инициатива по освобождаване на птици край езерото „Загорка”. Екземплярите са преминали успешен курс на лечения в центъра и ще бъдат върнати в естествена среда. Мероприятието е на 19 май (четвъртък) от 12 ч. край езерото и в него ще се включат ученици от 5 клас на Четвърто основно училище „Кирил Христов”.

Инициативата през 2016 г. ще протече под мотото „Биологично разнообразие в подкрепа на хората и техния поминък”. На 22 май 193 страни членки на конвенцията ще се обърнат с призив за опазване на биологичното разнообразие и устойчивото му ползване, за справедливо и безпристрастно разпределение на ползите от употреба на генетичните ресурси.

Кампанията по отбелязване на международен ден на биологичното разнообразие стартира през 1993 г., година след обявяване за подписване на Конвенцията за биологичното разнообразие в Рио де Жанейро, Бразилия. В края на 2000 г. с решение на Общото събрание на ООН 22 май е обявен за международен ден с фокус върху опазването на биологичното разнообразие, дата на която в Найроби, Кения е приет Заключителният акт на Конференцията на страните-членки на договорния текст на Конвенцията за биологичното разнообразие.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.