1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. МИЕТ прие Националния план за действие за енергията от възобновяеми източници

МИЕТ прие Националния план за действие за енергията от възобновяеми източници

Вече е започнала работа по екологичната оценка на плана

На 1-ви юли Министерство на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ) публикува окончателния вариант на Националния план за действие за енергията от възобновяеми източници (НПДВЕИ). Ден по-рано, на 30-ти юни, планът беше депозиран пред Европейската комисия.

Националният план за действие е разработен в изпълнение на Директива 2009/28/ЕС за насърчаване използването на енергията от възобновяеми източници.

От МИЕТ съобщават, че вече е започнала работа по екологичната оценка на плана и че ще очакват коментари и предложения, които ще бъдат взети предвид.

Според Никола Газдов - председател на Българска фотоволтаична асоциация, прави впечатление, че се поставя под съмнение приницпът за гарантирано присъединяване към мрежата, тъй като на няколко места в Плана се говори за провеждане на тръжни процедури. Неговият извод е, че планът е изпълнен с противоречия, а заложените в него предвиждания, особено за развитие на инсталации от биомаса и подобрение на енергийната ефективност, не са подкрепени с механизми за изпълнение.

 

Етикети МИЕТ, ВЕИ, енергия
Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.