1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Милиони мъртви риби задръстиха река в Австралия

Милиони мъртви риби задръстиха река в Австралия

В момента температурите в Нов Южен Уелс са между 38 и 44 градуса

Екологична катастрофа в Австралия. Милиони мъртви риби плуват по повърхността на река Дарлинг в щата Нов Южен Уелс в югоизточната част на страната. Според първите оценки измирането на водните обитатели се дължи на комбинацията от високи температури и недостига на кислород в реката, появил се след наводненията в началото на месеца.
 
В градчето Мениндии е организиран кризисен център, който на първо време да осигури снабдяването на 500-те жители с питейна вода, както и да координира премахването на умрелите риби. Техният брой се изчислява на няколко милиона, подобни случаи в региона е имало и в миналото, но сегашният засенчва предишните, споделят от полицията.
 
От министерството на първичните ресурси съобщават, че измирането на рибите продължава, тъй като целият щат е под влиянието на гореща вълна, която допълнително усложнява екстремната ситуация, създадена от наводненията. В момента температурите в Нов Южен Уелс са между 38 и 44 градуса.
 
Продължителна суша в края на 2018 година причини измиране на рибата в река Дарлинг. Според жители на Мениндии то е било причинено от неправилно управление на водите и индустриално замърсяване, но тогава властите отрекоха да има такова. Малко по-късно, през първите месеци на 2019-та, отново се стигна до подобен проблем, като за него беше обвинен цъфтеж на водорасли, изразходвал кислорода в реката.
Австралия е силно засегната от климатичните промени, които водят до екстремни горещини, горски пожари и наводнения. През януари в щата Виктория паднаха рекордни валежи и причиниха наводнение по поречието на река Мъри, от което измряха много риби.
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.