1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Минерални извори за отопление

Минерални извори за отопление

България е втората страна след Исландия по богатство на минерални води в Европа

Градоначалници вече готвят проекти за пълноценното използване на лечебните извори у нас, които държавата има намерение да им върне за стопанисване. В Разлог дори има проект за отопление на школа и детски градини с минерална вода, температурата на лековитата течност в региона минава 57 градуса, съобщи Стандарт Нюз.

Вече тече 20-дневният срок, в който кметовете могат да подадат молби за стопанисване на изворите на тяхна територия до екоминистерството. Държавата има намерение да даде на общините 66 находища с лековита вода. До две седмици след подаване на документите градоначалниците ще получат право да се разпореждат с изворите. Те ще имат право да ги използват за отопление, СПА туризъм, изграждане на санаториуми или отдаване на концесия.

От екоминистерството съобщиха, че в 17 от находищата лековитата вода е годна за пиене. На София държавата предлага да даде най-много - 5 минерални извора с 16 сондажа. Сред находищата в столицата попада и топлият минерален извор при Централната софийска баня, с дебит 19 литра в секунда.

Според данните на ековедомството България е втората страна след Исландия по богатство на минерални води в Европа.

Находищата на минерални води в страната са 240, като почти половината от тях държавни, и общините не са можели да се разпореждат с тях. Около 75% от ресурса обаче се излива свободно в природата, без да се използва.

Към момента има 27 концесии за минерални води, изключителна държавна собственост, от които 4 в София. Дадени са и повече от 470 разрешителни за водовземане от находищата в страната.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.