1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Министър Борислав Сандов: Климатичните политики ще ни осигурят икономически растеж, зелени работни места и по-чиста околна среда

Министър Борислав Сандов: Климатичните политики ще ни осигурят икономически растеж, зелени работни места и по-чиста околна среда

Успешните примери, сред които и ТИЗ, ще бъдат представени в края на годината на форума на високо ниво на ООН в Египет

Вицепремиерът и министър на околната среда и водите Борислав Сандов вчера посети „Тракия икономическа зона“ (ТИЗ) край Пловдив заедно с министъра на иновациите и растежа Даниел Лорер. Двамата взеха участие в заседание на консултативния съвет към зоната и обсъдиха плановете за трансформирането й във въглеродно неутрална индустриална зона, представени от Пламен Панчев, основател и изпълнителен директор на ТИЗ.

„България става част от ускорения процес на зелена и дигитална трансформация. Тя  интегрира принципите на кръговата икономика, трябва да е биобазирана и в синергия с целите за устойчивото развитие, стъпвайки на трите основни стълба – икономика, екология и социални аспекти“, каза вицепремиерът Сандов на пресконференция след заседанието. „С министър Лорер видяхме, че бизнесът в тази зона е наясно с всички предизвикателства и дори е в авангарда на добрите примери в България за прехода към кръгова и зелена икономика – със задоволяване на собствените енергийни нужди, увеличаване на ефективността при ползването на ресурсите, при енергийните и технологичните процеси, с използване на иновативни подходи и решения, базирани на иновации“, допълни той.

„Цяла Европа е заявила както с политиките си, така и с бюджета, че икономиката и зеленият преход ще се движат заедно“, каза и министър Даниел Лорер. Той добави, че зелените и дигиталните инвестиции са основните пера на европейските програми в следващия период до 2027 г. Министър Лорер подкрепи идеята за индустриален парк, който е въглеродно независим, защото е точно в посока, в която България трябва да се движи, за да има конкурента икономическа среда в 21 век. „Тракия икономическа зона“ пое ангажимент през 2040 г. да е въглеродно неутрална и да предостави на компаниите зелена енергия, да реализира пилотен проект за производство на водород. Всичко това ще бъде новият начин за привличане и задържане на инвеститори в България", каза на свой ред Пламен Панчев.

Министър Сандов увери, че именно това се очаква от бизнеса у нас, за да бъде страната ни „конструктивна и продуктивна част от европейската икономика и световните процеси“. Той припомни, че климатичните политики, които трябва да приложим, освен затруднения, осигуряват условия за икономически растеж и по-чиста и здравословна околна среда. Според него с новите подходи можем да направим България икономически атрактивна за инвеститори и адекватна на процесите на европейско ниво в съчетание с новите финансови инструменти на ЕС.

Успешните примери, сред които и ТИЗ, ще бъдат представени в края на годината на форума на високо ниво на ООН в Египет, който е от поредицата срещи на върха по изменението на климата. Идеята е страната да покаже, че като член на ЕС е част от процеса на прехода към кръгова икономика.

Кметът на Марица Димитър Иванов съобщи, че първият общински завод за рециклиране на пластмаси в България ще е на територията на община Марица.

Вицепремиерът Борислав Сандов и министър Даниел Лорер посетиха завод на територията на икономическата зона. Те се качиха на лекотоварен електрически автомобил, произведен от завода и разработен изцяло от български инженери.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.