1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Министър Борислав Сандов участва в инициативи за Световния ден на водата и Световния ден на метеорологията

Министър Борислав Сандов участва в инициативи за Световния ден на водата и Световния ден на метеорологията

Той разгледа оперативните центрове за метеорологични, хидрологични и морски прогнози

Вицепремиерът по климатични политики и министър на околната среда и водите Борислав Сандов посети Националния институт по метеорология и хидрология в Деня на отворените врати по повод Световния ден на водата 22 март и на метеорологията 23 март. Той разгледа оперативните центрове за метеорологични, хидрологични и морски прогнози.

София може да стане единствената столица без метеорологична станция заради действия на Столична община и разрешен Подробен устройствен план. Това съобщи министърът на брифинг, даден по-късно през деня.

„Десетилетия наред в двора на НИМХ функционира метеорологична станция, но сега има инвестиционно намерение, за което има спор на последна инстанция във Върховен административен съд между НИМХ и Столична община за застрояване с високи сгради. Започването на строителни дейности по този голям проект в непосредствена близост до станцията на НИМХ ще влоши работата й и на практика ние ще трябва да я преместим оттам, ако искаме да имаме данни, които не са компрометирани”, коментира министърът след срещата си с метеоролозите.

При посещението си в НИМХ министър Сандов се запозна с модела за движението на водните маси и водни обекти в акваторията на Черно море. Моделът е разигран по искане на специализираната морска администрация във връзка с информациите за плаващи мини в Черно море вследствие на военния конфликт в Украйна. „Към днешна дата няма опасност от мини за рибарите или за плавателни съдове в акваторията на Черно море. Това е част от хибридната война, но дори и да има, в рамките на две седмици те не биха напуснали въобще залива в района на Одеса”, категоричен е министър Сандов. Той припомня, че преди години благодарение на тези модели се установи откъде се появяват мъртви делфини на българското крайбрежие.

„Политиките за водата стават все по-важни за бъдещето на нашата планета, не само за човечеството, но и за екосистемите. Особено в условията на все по-сериозни климатични промени“, заяви министър Сандов при откриването на постер-сесия в Софийски университет „Св. Климент Охридски“. Сесията е организирана от Геолого-географският факултет, катедра „Климатология, хидрология и геоморфология". Той поздрави студентите за Световния ден на водата с думите: „Пожелавам Ви да бъдете наистина заинтересовани от това, което учите, защото само така можете наистина да проявявате хъс за това, което ви предстои“.

Министър Сандов поздрави и учените от Българска академия на науките при откриването на двудневен форум по повод световния празник.

„Подземните води са жизненоважен ресурс, който осигурява почти половината от цялата питейна вода в света, около 40 % от водата за поливното земеделие и около 1/3 от водата, необходима за промишлеността“, каза министърът и допълни, че подземните води допринасят и за поддържането на екосистемите, като подхранват основния отток на реките и са важна част от процеса на адаптиране към изменението на климата.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.