Министър Димов награди отличника на Военноморското училище във Варна

Системата за управление на морските води е реализирана с финансиране от МОСВ

Министърът на околната среда и водите Нено Димов награди отличника във Висшето военноморско училище (ВВМУ) „Никола Йонков Вапцаров" във Варна. Той участва в официалната церемония по дипломиране на студентите от випуск 2019 г. и награди Диляна Димитрова - студента с най-висок успех.

„Авторитетът на ВВМУ е безспорен не само като място за подготовка на висококвалифицирани специалисти за военноморските ни сили и морската индустрия, но има и безценен принос за развитието на този сектор в България", каза министър Нено Димов. Той открои важността на района на Черно море, в който общите усилия трябва да са насочени към прилагане на мерки и политики, които да гарантират неговото опазване и устойчиво управление.

Министър Димов посети и Центъра за управление на морските води във ВВМУ, където се запозна с функциониращата информационна система за поддръжка на управлението на бреговата зона, която позволява автоматично събиране, обработка и  разпространение на данни от различни информационни системи, които имат отношение към управление на водите. Чрез нея е създадена възможност за визуализация на морската среда в реално време и прогнозиране и превенция на нефтени разливи. Центърът позволява бъдещите морски кадри да тренират в реална обстановка операции за избягване на нефтени разливи и съвместни действия между различни съдове за овладяването им.

Системата е реализирана с финансиране от МОСВ по проект „Интегрирана информационна система за поддръжка управлението на бреговата зона". Средствата са осигурени от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009-2014 г. Центърът е важен инструмент за управление на морските води в акваторията на България, а данните от него предоставят солидна основа в процеса на вземане на решения при управлението на морската ни околна среда.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.