1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Министър Димов награди отличника на Военноморското училище във Варна

Министър Димов награди отличника на Военноморското училище във Варна

Системата за управление на морските води е реализирана с финансиране от МОСВ

Министърът на околната среда и водите Нено Димов награди отличника във Висшето военноморско училище (ВВМУ) „Никола Йонков Вапцаров" във Варна. Той участва в официалната церемония по дипломиране на студентите от випуск 2019 г. и награди Диляна Димитрова - студента с най-висок успех.

„Авторитетът на ВВМУ е безспорен не само като място за подготовка на висококвалифицирани специалисти за военноморските ни сили и морската индустрия, но има и безценен принос за развитието на този сектор в България", каза министър Нено Димов. Той открои важността на района на Черно море, в който общите усилия трябва да са насочени към прилагане на мерки и политики, които да гарантират неговото опазване и устойчиво управление.

Министър Димов посети и Центъра за управление на морските води във ВВМУ, където се запозна с функциониращата информационна система за поддръжка на управлението на бреговата зона, която позволява автоматично събиране, обработка и  разпространение на данни от различни информационни системи, които имат отношение към управление на водите. Чрез нея е създадена възможност за визуализация на морската среда в реално време и прогнозиране и превенция на нефтени разливи. Центърът позволява бъдещите морски кадри да тренират в реална обстановка операции за избягване на нефтени разливи и съвместни действия между различни съдове за овладяването им.

Системата е реализирана с финансиране от МОСВ по проект „Интегрирана информационна система за поддръжка управлението на бреговата зона". Средствата са осигурени от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009-2014 г. Центърът е важен инструмент за управление на морските води в акваторията на България, а данните от него предоставят солидна основа в процеса на вземане на решения при управлението на морската ни околна среда.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.