1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Министър Карамфилова се срещна с посланика на Казахстан

Министър Карамфилова се срещна с посланика на Казахстан

Снимка:

Посланик Избастин отбеляза, че България е важен партньор на Казахстан в региона на Югоизточна Европа и представи инициативата „Зелен мост“

Министърът на околната среда и водите Росица Карамфилова се срещна с извънредния и пълномощен посланик на Република Казахстан в България Н. Пр. Темиртай Избастин.

Тема на разговора, проведен вчера, беше зеленият преход и опитът на България при прилагането на високите европейски стандарти за опазване на околната среда и водите.

Министър Карамфилова приветства казахската делегация и изрази готовност за укрепване на сътрудничеството и устойчиво развитие на двустранния диалог. Двамата обсъдиха двустранните отношения и политиките на България и Казахстан в областта на опазването на околната среда.

Посланик Избастин отбеляза, че България е важен партньор на Казахстан в региона на Югоизточна Европа и представи инициативата „Зелен мост“, с която казахското правителство призовава за нисковъглеродна трансформация. Като основен приоритет в екологичната политика на казахското правителство той открои целта за постигане на въглероден неутралитет до 2060 г.

Министър Карамфилова заяви, че България като държава членка на ЕС работи усилено по поетите ангажименти в областта на околната среда, като много от политиките на страната ни са насочени към зелен преход. Тя допълни, че Планът за възстановяване и устойчивост предвижда редица мерки, чието финансиране ще осигури зеления преход.

В края на срещата министър Карамфилова и посланик Избастин потвърдиха готовността за задълбочаване на сътрудничеството по теми от взаимен интерес на двете страни.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.