1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Министър Нона Караджова подписа три договора за изграждане на регионални системи за управление на отпадъците

Министър Нона Караджова подписа три договора за изграждане на регионални системи за управление на отпадъците

Снимка:

Общините Панагюрище, Бяла и Добрич получиха над 79 млн. лв.

Министър Нона Караджова и кметовете на общините Панагюрище, Бяла и Добрич подписаха договори за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ за изграждане на регионални системи за управление на отпадъците в трите региона. Трите договора са финансирани по Оперативна програма „Околна среда 2007-2013 г.” на обща стойност 79 милиона и 300 хиляди лева.

В проектите и на трите общини се предвижда изграждането на клетка за битови отпадъци, съоръжение за компостиране на зелени отпадъци, инсталация за сепариране на отпадъците, довеждаща инфраструктура, както и доставката на машини и съоръжения, стационарно и мобилно оборудване за експлоатацията на тези съоръжения.

По време на церемонията министър Караджова отбеляза, че когато общините работят заедно, това е един добър пример за сътрудничество за постигане на нещо добро, което ще е в полза за всички. „Тази инфраструктура е основополагаща и е за 20-30 години напред”, добави още министърът.

В регион Панагюрище депото за твърди битови отпадъци ще бъде с обем 71 718 м3  и капацитет 54 025 тона и ще обслужва около 30 хиляди жители от региона. Периодът на експлоатация му ще е до 2021 г. Договорът е на обща стойност 17,3 млн. лв.

Партньори по проекта за изграждане на регионална система за управелние на отпадъците в регион Борово /Бяла, област Русе/ са общините Борово, Две Могили, Полски Тръмбеш, Ценово и Опака. Около 60 хил. жители ще бъдат обслужвани от  регионалното депо, което е с общ капацитет 230 000 м3  Стойността на проекта  е 23,2 млн. лв.

На депото в регион Добрич е планирано изграждане на три клетки за депониране на неопасни отпадъци, но в обхвата на проекта е включено изграждането само на първа клетка на площ над 30 000 м2 и капацитет 240 хил.тона годишно.  Общият обем отпадъци, който може да поеме депото по работния проект, е около 620 000 м3. Стойността на проекта е 38,8 млн. лв.

С изграждането на регионалните системи за управление на отпадъците се постига възможност за предварително третиране и рециклиране на отпадъците, като едновременно се гарантира екологосъобразното им и устойчиво управление в регионите.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.