1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Министър Нона Караджова ще участва в официалното откриване на пречиствателната станция за отпадъчни води на град Хисаря

Министър Нона Караджова ще участва в официалното откриване на пречиствателната станция за отпадъчни води на град Хисаря

Снимка:

Съоръжението е на стойност 18 и половина милиона лева

Министър Нона Караджова ще участва в официалното откриване на пречиствателната станция за отпадъчни води на град Хисаря, което ще бъде направено от министър-председателя Бойко Борисов и кмета на града Георги Пирянков днес, 17 март, от 11:30 ч.

На церемонията ще присъстват министърът по управление на средствата от ЕС Томислав Дончев, секретарят на съвета за управление на евросредствата Юлиана Николова, и областният управител на Пловдив Иван Тотев.

Пречиствателната станция е на стойност 18 и половина милиона лева, осигурени от Оперативна програма „Околна среда”, държавния бюджет и общината. Капацитетът й е 25 000 еквивалентни жители, изградена е с три степени на пречистване (механично, биологично и третично стъпало), което ще увеличи възможностите на града да се развива като курортен център със запазена природа.

Строител на обекта е консорциум между „Главболгарстрой” и германската компания „Биогест – Интернационал”. Съоръжението се управлява дистанционно от Германия, а на място се обслужва от 10 работници.

Пречиствателната станция е първият етап от проекта за подобряване на водния цикъл в града. За реализиране на последната му фаза общината наскоро внесе в МОСВ предложение за 39 млн. лв. С тях ще се модернизира ВиК мрежата на кварталите „Момина баня”, „Веригово” и „Миромир”.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.