1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Министър Попов: Обновяването на сградите в България е стъпка към въглеродна неутралност

Министър Попов: Обновяването на сградите в България е стъпка към въглеродна неутралност

В София се проведе кръгла маса на тема „Енергийната ефективност на сградния фонд: основа на устойчивия енергиен преход“

„За да решим въпроса с обновяване на сградите в България, трябва да въведем различни финансови инструменти, да мобилизираме частния ресурс и заедно с публичния да стимулираме иновациите в сектора“. Това заяви министърът на околната среда и водите Юлиян Попов по време на кръгла маса на тема „Енергийната ефективност на сградния фонд: основа на устойчивия енергиен преход“ в София. Събитието се организира се от Министерството на енергетиката и ЕнЕфект с подкрепата на Коалиция „Да обновим България“.

Jp

Според министър Попов е много важно политиците да се фокусират върху мобилизацията на тези ресурси, които могат бързо да обновят сградния фонд и уточни: „Това не е държавен ресурс, не е Националният фонд за декарбонизация, не е Модернизационният фонд, не е и Планът за възстановяване и устойчивост. Тези фондове трябва да се използват само като „лостове“, които да мобилизират частния ресурс“, поясни той.

Министър Юлиян Попов е категоричен, че при обновяването на сградния фонд трябва да се заделя процент за иновации, обучение и внедряване на нови технологии. Той посочи, че крайната цел на МОСВ, по отношение на климатичните политики, е въглеродната неутралност до 2050 година. „За всяка тухла, за всеки соларен панел мислим в перспектива дали с него постигаме тази цел“, заяви министърът.

Във форума участваха заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Ангелина Бонева, заместник-министър на енергетиката Ива Петрова, заместник-председателят на парламентарната Комисия по енергетика Радослав Рибарски и други.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.