1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Министър Попов: Ролята на НИМХ е много важна за климатичните политики

Министър Попов: Ролята на НИМХ е много важна за климатичните политики

Bъдещето на енергетиката зависи в по-голяма степен от прогнозите на учените в НИМХ, отколкото от тези, които проектират въглищни електроцентрали

Върви процес на сериозни антропогенни климатични промени. Данните, които вие сте събирали през годините, са безценни, за да разберем как климатичните промени се изявяват в нашата географска територия. Въпросът не е в това, че се вдига температурата, а че климатичните промени се проявяват по неясен и неразбираем начин в различни точки на Земята“. Това каза днес министър Юлиян Попов при откриването на първата Национална научна конференция по околна среда. Тя е организирана в София от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) и се провежда под егидата на министъра на околната среда и водите Юлиян Попов.

Според него бъдещето на енергетиката зависи в по-голяма степен от прогнозите на учените в НИМХ, отколкото от тези, които проектират въглищни електроцентрали, „защото такива до 2030 г. няма да има и ще изчезнат от България“. Той е убеден, че метеорологичните прогнози имат огромно значение за бъдещето на енергетиката.

Друг важен приоритет на МОСВ е опазването на биоразнообразието, върху което оказват огромно влияние както климатичните промени, така и човешкото безхаберие и липсата на загриженост за природата. Затова според министър Попов ролята на НИМХ е много важна за МОСВ – за да „имаме адекватни политики за опазване и възстановяване на биоразнообразието в България“.

Днес и утре в рамките на конференцията участниците ще работят за засилване на сътрудничеството между различните научни институции и други организации, както и за насърчаване на младите експерти и учени към активно участие в интердисциплинарни изследвания. На откриването присъства министърът на земеделието Кирил Вътев, председателят на парламентарната Комисия по околната среда и водите Станислав Анастасов, зам.-председателят на комисията Татяна Султанова, а домакин е директорът на НИМХ проф. Таня Маринова.

Сред участниците са учени от НИМХ, Института по овощарство в Пловдив, Института по биоразнообразие, Националния институт по геофизика, геодезия и география, Института за ядрени изследвания и ядрена енергетика, Института по катализа, Националния център по обществено здраве и анализи, Изпълнителна агенция „Борба с градушките“, СУ „Свети Климент Охридски“, Техническия университет „Проф. Асен Златаров“ – Бургас, ДП БУЛАТСА, Македонската метеорологична служба и др.

„НИМХ извървя тежък административен път докато стигне до МОСВ, за нас вие сте важен институт, нашето правителство направи много важни стъпки в посока на това постави правенето на политика на научна основа“, каза министър Юлиян Попов и добави: „Младите учени се развиват в трудни условия, но НИМХ се слави с това, че подпомага младите учени. Затова бих искал да ви насърча да ги подкрепяте и издигате, защото те са не само бъдещето на науката, но и бъдещето на България. Искаме да ги запазим, да ги върнем, и заедно с по-опитните да работят в глобалния научен свят“.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.