1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Министър Попов: Въглеродът е новата валута, която започва да диктува световната икономика

Министър Попов: Въглеродът е новата валута, която започва да диктува световната икономика

Страната ни има сериозен капацитет и потенциал да участва в схеми за въглеродни кредити чрез управлението на горите

„Въглеродът е новата валута, която започва да диктува световната икономика“. Това заяви министърът на околната среда и водите Юлиян Попов в откриващата си реч на втория ден на конференцията Net Zero Economy, организирана от "Капитал".

Министър Попов изтъкна, че светът се намира на прага на нова индустриална революция, която е свързана с въглеродните емисии и усилията за тяхното намаляване в преследване на целите на Парижкото споразумение. Целта е удържане на ръста на глобалната температура до 1.5 градуса по Целзий. „Независимо как точно спорим за климатичните промени, Парижкото споразумение и последващите споразумения са факт, и когато кажем 1,5 градуса, това не означава речи по конференциите или изключване на парното. Това означава конкретни нови политики. Те следват целта за въглеродна неутралност“, категоричен е той. Министър Попов припомни, че  ЕС е поел ангажимента за въглеродна неутралност до 2050 година, както САЩ, Япония, Южна Кореа и други. Китай, който е най-големият емитер в света, е поел ангажимент за 2060 година, а Идния, най-населената страна в света, е поела ангажимент за 2070 година.

Министър Попов посочи, тези цели се изпълняват с изключителна амбиция и интензивност и вече привличат внимание и предизвикват невероятна конкуренция в целия свят.

По думите му, ако на COP15 през 2009 година в Копенхаген въпросът за ограничаването на ръста на температурата до 1,5 градуса или до 2 градуса звучаха фантастично и тогава правителствата и НПО секторът бяха основен двигател към промяната, то сега правителствата са дори възпиращ елемент. „Движещата сила е бизнесът именно заради тази огромна конкуренция, която се е зародила по целия свят. Тази конкуренция е в резултат на монетизирането на правото да емитираш въглероден диоксид и други парникови газови. Въглеродът получава цена и се превръща в нова валута, която все повечезапочва да диктува световната икономика“, обясни министър Попов.

Според него това не е наложено и "измислено" от Брюксел, както мнозина изтъкват, защото европейският пазар за въглеродни квоти е само един, но има още 50 други по света. Така в глобален мащаб, въпреки някои скептици и критици на зеления преход, светът има единомислие за това накъде се движи - а именно към икономика с нулеви емисии. За България като общество, държава и бизнес е много важно да се движим в тази посока и да се концентрираме в нея“, убеден е министър Попов.

„България за първи път ще има изключително силно участие в глобалната среща за климата КОП28 в Дубай, която започва след седмица“, съобщи министърът. Той отбеляза, че обикновено от нашата страна участват няколко представители, а този път ще са поне 200. „Те са предимно хора от бизнеса, изпълнителни директори на някои от най-големите български компании. Това е знак какви са възможностите на "нет зиро икономиката", подчерта екоминистърът.

Министър Попов отбеляза, че за страната ни е важно да концентрира усилията си в две направления на зеления преход и политиките за смекчаване на климатичните промени. Едното е актът по самото намаляване на емисии - това е основно ВЕИ индустрията. Той очаква в скоро време повече инвестиции във вятърни мощности, за да се балансира по-добре миксът, в който сега силно преобладава соларната енергия.

В това направление влиза и енергийната ефективност - все още проблем за България, който обаче крие и голяма възможност за бизнеса, както и съхраняването на водород. Министър Попов подчерта, че страната ни има сериозен капацитет и потенциал да участва в схеми за въглеродни кредити чрез управлението на горите - това е нов пазар, който расте динамично и се очаква да нарасне в пъти в следващите години.

Според него редом с дейностите, които целят ограничаване на емисиите, има и друг сегмент, в който България има много потенциал да се развива, и това са всички индустрии, които обслужват намаляването на емисии: кабели, соларни панели, батерии, компоненти за вятърни турбини и т.н. Това е грандиозна индустрия, която в момента се води от Китай, но тя крие огромни възможности за бизнеса.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.