1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Министър-председателят Бойко Борисов открива нови производствени съоръжения в Панагюрище

Министър-председателят Бойко Борисов открива нови производствени съоръжения в Панагюрище

На събитието ще присъстват и министрите на околната среда и на икономиката, енергетиката и туризма Нона Караджова и Трайчо Трайков

Министър-председателят Бойко Борисов ще посети минната компания "Асарел-Медет" в Панагюрище. Премиерът ще пререже лентата на високотехнологична инсталация за екстракция и електролиза на катодна мед и ще даде старт на нова циклично-поточна технология за транспорт на руднична откривка. На събитието ще присъстват и министрите на околната среда и на икономиката, енергетиката и туризма Нона Караджова и Трайчо Трайков, съобщи bTV.

В изграждането на двете съоръжения фирмата е инвестирала над 140 млн. лв. С въвеждането им ще бъде повишена ефективността на производство в областта на открития добив и обогатяването на медни руди и ще бъдат внедрени водещи технологии и практики в екологията и устойчивото развитие.  

Министър Караджова ще открие и пречиствателна станция за дренажни  води от Източно насипище в предприятието. Съоръжението е за 6, 356 млн. лева, а избраната технология е една от най-съвременните  и ефективни в минния бранш. Изграждането на тази пречиствателна станция е последният проект  от Програмата за отстраняване на екологични щети, причинени преди приватизацията на дружеството. Реализирането на тази програма е на обща стойност 24 млн. лева, като финансирането е осигурено от държавата по споразумение със Световната банка.

По време на посещението е предвидено и откриване на малка ВЕЦ „Калето”, която ще преработва води на язовир „Жеков вир”.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.