1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Министър Юлиян Попов не е задвижил процедурата по промяна плана за управление на парк "Пирин"

Министър Юлиян Попов не е задвижил процедурата по промяна плана за управление на парк "Пирин"

Снимка:

Казусът е изключително сложен и с важен обществен интерес

Министърът на околната среда и водите Юлиян Попов не е задвижил процедурата по промяна плана за управление на Национален парк "Пирин". Вместо това той е поискал неофициално  мнението на другите ведомства за решението по казуса, взето от предшественичката му Нона Караджова. Това разясни Попов пред "Дневник" в понеделник.

Непосредствено преди оставката на кабинета на ГЕРБ, Караджова е разписала и на практика одобрила решението на Висшия експертен екологичен съвет към МОСВ от февруари месец за промяна в плана на планината, което позволява ново строителство на ски съоръжения и писти. Искането е на община Банско и е внесено от кмета Георги Икономов в началото на годината.

Юлиян Попов подчерта, че въпросната процедура по казуса Пирин не е задвижвана и това няма да се случи, докато няма пълна яснота по случая, който е много сложен и неясен.

"Няма да пусна в ход процедурата, няма и да я откажа докато не се изяснят всички юридически и фактологически страни в казуса. Съгласуване с другите министерства няма, аз съм разпратил решението на МОСВ до другите ведомства неофициално и единствено с цел да чуя тяхното мнение, защото искам да видя максимално много гледни точки. Казусът е изключително сложен и с важен обществен интерес," обясни служебният министър.

По думите му, докладът на Сметната плата също констатирал, че концесионният договор е неясен, а концесионерът е изпълнил основното си задължение – инвестиция. В рамките на 1-2 седмици ще има отговор от МОСВ по част от препоръките на палатата, увери Попов. Одитът й направи като основен извод, че през първите 10 години от концесията екоминистерството не е упражнило адекватен и ефективен контрол.

Порцедурата по закон

Според  Наредбата за разработване на планове за управление на защитени територии, министърът на околната среда и водите трябва да внесе проекта в Министерски съвет за приемане в 15-дневен срок след утвърждаването на решение на ВЕЕС за внасяне  в Министерския съвет или в едномесечен срок след повторното внасяне на проекта при утвърдено решение на ВЕЕС.

Междувременно тази вечер природозащитници и граждани излизат отново на протест. Недоволството им отново се надигна седмица след неофициална среща на служебният министър със спорещите страни. По време на закритите разговори в МОСВ, в отговор на питане на кмета на Банско Георги Икономов защо се бави процедурата по промяна на плана, Попов е заявил, че ще се допита за мнението на другите ведомства. Това беше разбрано от природозащитниците от коалиция "За да остане природа в България", присъствали на срещата, като знак, че министърът задейства официалната процедура по промяна в плана.

По Закона за защитените територии, плановете за управление на защитени местности се утвърждават от екоминистъра след съгласуване с Министерството на земеделието и храните, с Министерството на регионалното развитие и благоустройството, с Изпълнителната агенция по горите и със съответните общини, както и с Министерството на културата, когато в защитената територия попадат културни ценности.

При положително решение на Министерския съвет министърът на околната среда и водите подписва плановете за управление.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.