1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Министър Юлиян Попов участва в последното за годината заседание на Съвета на ЕС по околна среда

Министър Юлиян Попов участва в последното за годината заседание на Съвета на ЕС по околна среда

Снимка:

Той постави акцент върху Декларацията на УНИЦЕФ за децата, младежта и климата и ролята на правителствата за насърчаване на неотменимото право на децата на здравословна околна среда

Днес в Брюксел се проведе последното за 2023 г. заседание на Съвета на Европейския съюз по околна среда. Ръководител на българската делегация е министър Юлиян Попов.  

Министрите проведоха ориентационен дебат по предложението за Директива относно мониторинга и устойчивостта на почвите – първия по рода си законодателен акт на Съюза за здравето на почвите. Ключов елемент от предложението е определянето на дългосрочна цел всички почвени екосистеми в ЕС да бъдат в добро състояние до 2050 г., в съответствие със стратегията на ЕС за почвите до 2030 г. Всички делегации приветстваха предложението и изразиха обща подкрепа за заложените цели. Общо бе разбирането, че предоставянето на гъвкавост е от ключово значение, за да се вземат предвид специфичните национални и регионални характеристики и да се даде възможност за адаптиране на съществуващите национални системи за мониторинг към разпоредбите на предложението.

България приветства концепцията за създаване на рамка за мониторинг и на условия за действия за устойчиво управление на почвите и за преодоляване на щетите, произтичащи от увреждането на почвите. „Бъдещата рамка за мониторинг ще има значителен принос за спиране на процесите на деградация и ще стимулира научни и промишлени изследвания, които ще спомогнат за анализ на тенденциите в управлението на сушите и бедствията и устойчивостта спрямо тези явления“, подчерта министър Попов. 

Съветът постигна общ подход по предложението за Регламент относно опаковките и отпадъците от опаковки като основа за стартиране на преговорите с Европейския парламент. Законодателното предложение има за цел да предотврати генерирането на отпадъци от опаковки, да насърчи рециклирането и да създаде пазар за вторични суровини. Общият подход от Съвета гарантира баланс между амбицията на законодателното предложение за намаляване и предотвратяване на генерирането на отпадъци от опаковки и същевременно – предоставяне на достатъчно гъвкавост на държавите членки при прилагането на регламента.

По време на заседанието министър Попов представи информация за проведеното събитие на високо ниво в Българския павилион на СОР28 в Дубай, организирано съвместно от българското правителство и УНИЦЕФ и посветено на младежта и действията в областта на климата. Акцент в изказването си министърът постави върху Декларацията на УНИЦЕФ за децата, младежта и климата и ролята на правителствата за насърчаване на неотменимото право на децата на здравословна околна среда, както върху и необходимостта да се предприемат стъпки за включване на тези права в прилагането на Парижкото споразумение. Министър Попов призова държавите членки, които още не са го направили, да се присъединят към Декларацията.

Заседанието продължава с дебат по предложението за Регламент относно рамка за мониторинг за устойчиви европейски гори. България ще подчертае значението на горите и горските екосистеми за справяне с екологичните предизвикателства, като в същото време споделя разбиране за необходимостта да бъде повишена устойчивостта на горите.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.